CHP'li Adıgüzel'den muhasebecilerin sorunları ile ilgili soru önergesi

CHP'li Adıgüzel'den muhasebecilerin sorunları ile ilgili soru önergesi

CHP Ordu milletvekili Mustafa Adıgüzel, mali müşavirler ve muhasebecilerin salgın döneminde artan sorunları ile ilgili soru önergesi verdi. Adıgüzel, "Muhasebeci ve mali müşavirlerin mesleki sorunları pandemi döneminde iyice artmıştır" dedi.

Ali YAZAN / ORDU / YENİÇAĞ  

Salgın döneminde pek çok büyük, orta ve küçük ölçekli şirketin işlerinin aksaması nedeniyle muhasebeci ve mali müşavirlerin işlerinde de aksama meydana geldi. 

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de muhasebeciler ve mali müşavirlerin sorunlarını Meclis'e taşıdı. Meslek mensuplarının sorunlarının pandemi sürecinde katlanarak arttığını ifade eden Adıgüzel, KDV oranlarından Kosgeb desteklerine, yeşil pasaport taleplerinden meslek kuruluşlarının daha etkin hale getirilmesine dair pek çok konuyu önergesine dâhil etti.

Muhasebecilerin sorunlarının çözüm beklediğini belirten Adıgüzel, “Muhasebeci ve mali müşavirlerin mesleki sorunları pandemi döneminde iyice artmıştır. Pek çok işyerinin geçici ya da kalıcı olarak kapandığı bir ortamda mali belgelerin sağlıklı bir şeklide toparlanarak sistemin devamlılığı için fedakârca çalışan muhasebesi ve mali müşavirler sorunlarına çözümler beklemektedir" dedi. 

CHP'li Adıgüzel'in soru önergesinde şu sorular yer aldı: 

1. Tüm vergi mükelleflerin yükünü azaltacak bir uygulama olarak muhasebesi ve mali müşavirlerin hizmetlerinde KDV oranının %18’den %8’e indirilmesi; meslek mensuplarının en temel sorunlarından biri olan tahsilatların bankalar üzerinden yapılması; yeni meslek mensuplarının büro açabilmeleri için KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeleri; mesleklerinde yeterli süreyi tamamlayan muhasebeci ve mali müşavirlere yeşil pasaport hakkı tanınması için gerekli mevzuat çalışmalarının yapılması için Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır? 

2. 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ile Haziran ayına ait beyannamelerin Temmuz ayı içerisinde verilmesi nedeniyle mali tatilde bürolarında kalmak zorunda olan muhasebeci ve mali müşavirlerin en temel sorunlarından biri olan uygulanabilir bir mali tatil modeline geçilmesi için bir hazırlığınız söz konusu mudur?

3. Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 120. Maddesi gereğince 4. Dönem Geçici Vergi Beyannamesinin kaldırılması için bir çalışmanız söz konusu mudur?

4. Muhasebeci ve mali müşavirlere, vergi mahkemelerine dava açma ve davalara katılabilme hakkının tanınması ve ayrıca meslek mensuplarının damga vergisinden sorumlu tutulmamaları için bir düzenlemeniz var mıdır?

5. Başta elektronik uygulamalar olmak üzere mesleki işleyiş ile ilgili değişikliklerde meslek kuruluşları ile istişare ve işbirliğini kalıcı olarak yerleştirmek için bir projeniz var mıdır?

6. Mevcut hali ile uygulanması mümkün olmayan Geri Kazanım Katılım Payı’nın (GEKAP) kaynakta alınması ve beyanı usulüne geçilmesi için bir düzenleme planlanmakta mıdır?”

1-045.jpeg