İrgil, sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınavlarında, adaylara alanları dışında sorular sorulduğu iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Meclis’te kamuoyu önünde tartışılması gereken sözleşmeli öğretmenliğin OHAL ilanı sonrası KHK ile getirilmesinin tamamen “fırsatçılık” olduğunu ifade eden İrgil, mülakatlarla ilgili iddiaların MEB tarafından ciddiye alınması gerektiğini belirtti.
Mülakata giren öğretmenlerin mutlaka itiraz etmeleri gerektiğinin de altını çizen İrgil, “MEB ilköğretimden üniversiteye kadar skandal uygulamalara imza atıyor. Kırgın öğretmenler ve kızgın öğrenciler yaratıyor. Bu insanlar MEB’e yüzlerce dava açarak hakkını elbette savunacak. Biz bugün olduğu gibi o gün de eğitim mağdurlarının yanında olacağız” dedi. İrgil, “Bu insanlar üniversite sınavından geçti, eğitim gördü, ardından KPSS’ye girdi ama öğretmen olabilmek için objektifliği tartışılır mülakatla karşı karşıya geldi. MEB öğretmenin psikolojisini bozdu. Bu mülakat ve sözleşmeli öğretmen uygulaması kaldırılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.
“SÖZLERİNİ TUTMADILAR”
Sözleşmeli öğretmenlik konusunun, iktidar tarafından 15 Temmuz öncesindeki TBMM Eğitim Komisyonu’nda, MEB teşkilat kanun tasarısı görüşmeleri sırasında geç saatlerde getirildiğini hatırlatan İrgil, şöyle devam etti:
“Biz komisyonda kadrolu öğretmen atamasından yana tavrımızda inatçı tutumumuzdan vazgeçmedik. Sözleşmeli ve aday öğretmenliğe, mülakata karşı çıktık. Ancak iktidar üyelerinin tek yaptığı tepeden inen kararı onaylamak, doğruluğuna yanlışlığına bakmıyorlar. Mülakat yapılacak dediklerinde önceki örnekleri hatırlattık, torpil iddialarını, ilgisiz ve saçma soruları, komisyonların keyfiyetini dile getirdik. Hiçbirini kabul etmediler, ‘torpil söz konusu değil’ dediler. Görüntülü-sesli kayıt yapılmasını istedik. Yasa çalışması sırasında ‘Genel Kurul’da düzenleriz’ dediler, sözler verdiler ama verdikleri sözlerin hiçbirini tutmadılar.”