CHP’den Gül’e boykot

CHP’den Gül’e boykot

CHP’den Gül’e boykot

CHP’den Gül’e boykot
CHP lideri Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün yaptığı randevu talebini geri çevirdi. CHP Genel Başkan Yardımıcısı Mustafa Özyürek ise, Gül’ün Çankaya Köşkü’ne çıkması durumunda hiç bir davetine iştirak etmeyeceklerini açıkladı.  Özyürek, “Cumhuriyet Resepsiyonlarına, Gül’ün dış gezilerine katılmamız söz konusu değildir. Ancak zorunlu hallerde görüşürüz” dedi.

CHP Gül’ü boykot edecek
“Gül yazı ve konuşmalarıyla cumhuriyetin temel değerleriyle mutabık olmadığını göstermiştir” diyen CHP, Köşk’e çıkması halinde Gül’ün hiçbir davetine iştirak etmeyeceklerini açıkladı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün randevu talebini reddetti. Daha sonra Baykal başkanlığında MYK toplantısı yapıldı. Burada alınan kararlar Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek tarafından açıklandı. Gül’ün adaylığına karşı olduklarını ifade eden Özyürek, “Milli Görüş geleneğinden gelen Gül’ün yakın geçmişteki pek çok yazı konuşması cumhuriyetin temel değerleriyle mutabık olmadığını açıkça göstermiştir” dedi. Özyürek Gül’ün geçmişte söylediği şu sözler hatırlattı: “Cumhuriyet rejimi halka zorlamayla dayatılmıştır... Ne mutlu Türküm lafını yaza yaza Türkiye ilkelleşmiştir... Moral değerleri açısından Türkiye’ye en çok zarar veren şey laiklik olayıdır... Türkiye’de sistemin sonu geldi. ”

Rövanşa dönüştü

Gül’ün Cumhuriyetin temellerini sarsacağını ifade eden Özyürek, şöyle dedi: “Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi üyelerini, HSYK üyelerini, atamak ve dolayısıyla hakimlerin tayin ve terfilerin, rektörlerin atanması yetkisini eline geçiren Cumhuriyet karşıtı bir kişi rejimin geleceğini tehlikeye atacaktır.” AKP’nin, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesini, “Atatürk ilkelerine dayalı, laik, demokratik Cumhuriyete” karşı bir rövanşa dönüştürdüğünün görüldüğünü belirten Özyürek, “Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, Türkiye’nin din devletine dönüştürülmesi süreci hızlanacaktır” diye konuştu. Dayatmayla Gül’ün adayı gösterildiğini vurgulayan Özyürek, “Gül’le görüşmenin bir yararının olmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerini kullandı.

Resepsiyonlara katılmayacağız
Özyürek, AKP Hükümetinin ve Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Abdullah Gül’ün, bütün uygulamalarını “Atatürk ilkeleri ve laik Cumhuriyet” açısından dikkatle izleyeceklerinin altını çizdi. Mustafa Özyürek, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. CHP’nin şu aşamada Genel Kurul’a girme gereği duymadığını ifade eden Özyürek, Abdullah Gül’ün randevu talebini de geri çevirdiklerini söyledi. Özyürek, zorunlu ilişkiler dışında Gül’le temaslarda bulunmayacaklarını söyledi. Özyürek, “Cumhuriyet resepsiyonlarına Gül’ün dış gezilerine katılmamız söz konusu değildir. Ama bir kriz anında bir liderler toplantısı olursa ona elbette katılmamız gerekir” diye konuştu.

MHP’ye eleştiri

MHP’nin Genel Kurul’a girme kararının yanlış olduğunu ifade eden Özyürek, “MHP 367’yi hemen bulmalarına yardımcı olacaklarını açıklamamış olsaydı sayın Başbakan daha önce söylediği kesinlikle bir uzlaşı arayışına girecekti. Ancak MHP’nin baştan böylesine bir karar vermiş olması, işlerini kolaylaştırmıştır” diye konuştu. Özyürek’ten önce açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçtaroğlu ise “Açıkça söylüyoruz; Gül’ün seçilmesini içimize sindiremiyoruz, sindiremeyiz” ifadelerini kullandı.