CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, gelecekteki büyük tehlikeye dikkat çekti ve uyardı

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, gelecekteki büyük tehlikeye dikkat çekti ve uyardı

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, gelişen yapay zeka teknolojisi ile ilgili “Her şeyden önce yapay zekaya özel, küresel yaygınlığı olacak bir uluslararası sözleşme veya benzeri bağlayıcı bir hukuki araç tanımlanması çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle Türkçe’den Kayahan Karaca’nın haberine göre yapay zekaya ilişkin çalışmalar, dünya ülkelerinde önemli bir seviyeye gelirken, yapay zeka ve insan arasında rekabet oluş oluşmayacağı da en çok merak edilen konular arasında… CHP Genel Sekreteri ve Avrupa Konseyi'nin "Yapay Zeka ve Sağlık" raportörü Selin Sayek-Böke, yapay zekaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“BAĞLAYICI BİR HUKUKİ ARAÇ GEREKİYOR”

Yapay zeka çalışmalarının hukuki zemine oturtulması gerektiğini belirten Böke, Her şeyden önce yapay zekaya özel, küresel yaygınlığı olacak bir uluslararası sözleşme veya benzeri bağlayıcı bir hukuki araç tanımlanması çağrısı yapıyoruz” dedi.

CHP’li Böke’nin konu hakkındaki açıklamalarının devamı şu şekilde:

Bu çalışmalara Avrupa Konseyi’nin tüm gerekli birimlerinin ortaklaşması ve Konsey nezdinde var olan diğer tüm sözleşmelerin de bu kapsamda etkinliklerinin arttırılması yönünde de tavsiyede bulunuyoruz. Ayrıca üye devletlerin ulusal parlamentolarının da katılımıyla yapay zeka teknolojilerinin sağlık hizmetlerinde kullanımına dair kapsamlı etki analizleri ve katılımcı tartışma süreçleriyle bütüncül bir ulusal çerçeve oluşturmalarını tavsiye ediyoruz.

“SAĞLIK HİZMETLERİNDE KULLANILMALI”

Üye devletlerin mutlaka ulusal sağlık hizmetlerinin sağlanmasında kullanılacak yapay zeka uygulamalarını geliştirmek ve kullanmak konusunda aktif rol üstlenmelerini, yapay zeka uygulamalarının bağımsız ve özerk kurumlar tarafından denetlenmesini sağlamalarını ve her adımda mutlaka bireysel hakların ve halk sağlığının korunmasının gözetilmesini tavsiye ediyoruz.

“KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI GEREKİYOR”

“Buna imkân verecek, "insan hakları etki değerlendirmeleri”ne dayalı hukuki ve teknik sertifikasyon alternatiflerini değerlendirmeye davet ediyoruz. Tüm üye devletleri yapay zekanın sağlık alanındaki uygulamalarında tüm paydaşların hukuki sorumluluklarının açıkça tarif edildiği hukuki bir çerçeveyi oluşturmaya davet ediyoruz. Aynı zamanda kişisel verilerin korunmasına dönük ek düzenlemelerin de yapılmasını, en önemlisi pandemilerle mücadelenin de kurumsal parçası yapılmasının önemini vurguluyoruz. Son olarak, yeni teknolojilerin var olan sosyo-ekonomik eşitsizlikleri derinleştirmemesi hatta iyileştirmesine dönük, dijital eşitsizlikleri azaltacak altyapı yatırımlarını, dijital ve yapay zeka okur yazarlığın bir halk sağlığı gerekliliği olarak eğitime dahil edilmesini tavsiye ediyoruz.