Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen aşı sonrası maske tartışmaları için son noktayı koydu

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen aşı sonrası maske tartışmaları için son noktayı koydu

Yeni tip korona virüs salgınına karşı geliştirilen aşıların yapılmasının ardından maskelerin ne zaman çıkarılacağı konusu merak ediliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, "Nüfusun tamamı aşılansa bile sürü bağışıklığının oluşabilmesi için 8-10 aya ihtiyacımız olacak. Bu sürede maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyumaya devam etmek zorundayız" diye konuştu.

DHA'da yer alan habere göre, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, korona virüs aşısı yapılmasının ardından sürü bağışıklığının oluşabilmesi için 8-10 ay daha maske takılacağını açıkladı.

POZİTİF ORANI YÜZDE 5'E KADAR DÜŞTÜ

Korona virüs salgınında ikinci dalga ile mücadele eden Türkiye'de uygulanan kısıtlamalarla beraber vaka sayılarında belirgin bir düşüş yaşanmaya başlandı. İstanbul'un en büyük salgın merkezlerinden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde PCR pozitiflik oranları yüzde 20'lerden yüzde 5'lere düştü.

"SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI İÇİN MASKE TAKMAYA 8-10 AY DAHA DEVAM EDECEĞİZ"

Salgının durdurulabilmesi adına geliştirilen korona virüs aşılarıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Gönen, "İlk önce sağlık çalışanları aşılanacak zaten. Onun için halkımızın içi rahat olsun ve mutlaka aşılarını yaptırsınlar. Nüfusun tamamı aşılansa bile sürü bağışıklığının oluşabilmesi için 8-10 aya ihtiyacımız olacak. Bu sürede maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyumaya devam etmek zorundayız" dedi.

"YÜZDE 50'NİN ÜZERİ BAŞARI KABUL EDİLİYOR"

Türkiye'de de uygulanacak inaktif aşı dahil dünyada acil kullanım onayı ile yapılmaya başlanan aşıların tümünün Faz 3 çalışmalarını tamamladığını vurgulayan Prof. Dr. Gönen, "Türkiye'deki erken sonuçlara baktığımızda inaktif aşının yüzde 92'lik koruyuculuğu söz konusu. Dünya Sağlık Örgütü aşılarla ilgili yüzde 50'nin üzerinde bir etki varsa başarılı kabul ediyor. Aşılanmasına rağmen hastalığa yakalananlar da hastalığı çok hafif semptomlarla geçiriyor. Bu da sevindirici. Zaten amaç da bu hastalığı hafif geçirmek. Aşı bu konuda son derece etkili. Eğitimin ertelenemez olduğunu düşünüyorum. Eğitim hayatının başlayabilmesi de başarılı aşılanmalarla olacak. Sağlık Bakanlığı aslında 5. ve 6. sınıf tıp fakültesi öğrencilerini aşılama kapsamına aldı. Ama biz, 4. sınıfların da özellikle ilk basamakta aşı kapsamına alınmasını ve onların da stajlarına devam etmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

"TÜM AVRUPA ÜLKELERİNDEN ÖNCE BİTİREBİLİRİZ"

Türkiye'nin aşılama konusunda dünyanın en iyi sistemine sahip ülkelerden biri olduğunu söyleyen Gönen, "Yeter ki aşılar gelsin. Bizim bu konudaki alt yapımız ve deneyimimiz çok iyi. Tüm nüfusun aşılanmasını Avrupa ülkelerinden bile önce bitirebiliriz" ifadelerini kullandı.

"GÜNLÜK 500 İLA 1000 KİŞİ AŞILANACAK"

Sağlık çalışanlarının ardından vatandaşların aşılanmasında da bölgeye hizmet verecek büyük bir hastane olduklarını anlatan Prof. Dr. Gönen, 5 aşı polikliniği açacaklarını ve mesai saatleri içinde günlük ortalama 500 ila 1000 kişiyi aşılayabilecek kapasitede çalışabileceklerini belirtti.