Çeltik üreticileri "Bayram havasında geçecek olan hasat matem havasında sürüyor"

Çeltik üreticileri "Bayram havasında geçecek olan hasat matem havasında sürüyor"

Edirne’de çeltik üreticileri açıklanan fiyatın az olduğunu, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve pirinç fabrikalarının çeltiklerini vadeli aldıklarını söyledi. Üreticiler, "Bayram havasında geçecek olan hasat matem havasında sürüyor. Bu da bizi kara kara düşündürmeye başladı" şeklinde konuşuyor.

Edirne’de çeltik hasadı devam ediyor. Üreticiler Toprak Mahsulleri Ofisi çeltik fiyatını düşük açıkladığını, çiftçinin bankaya borçları olduğunu kaydetti. Üretici İsmail Sancakçavuşu, bazı fabrikaların 3 ay vadeli çeltik aldığını ifade etti. Sancakçavuşu, şunları söyledi:

"Ziraat Odalarının açıklamasına göre bir dönüm çeltik maliyeti ortalama 20 bin lira ve 20 TL olarak açıklanan çeltik fiyatı, çiftçi ne biçerse biçsin para kazanamayacak. Bayram havasında geçecek olan hasat matem havasında sürüyor. Bu da bizi kara kara düşündürmeye başladı. Biz seneye ne yapacağız? Bu maliyet, giderlerle ve çiftçiye yönelik bu politikalarla bu işler kesinlikle olmaz. Fabrikacı da haklı, yüksek faiz politikasından, banka faizi ile mal almak istemeyen fabrikacı çiftçinin malını vadeli almak istiyor."

eltik-kapak-foto.jpg

"FABRİKALAR STOKLU ÇALIŞMAK İSTEMİYOR"

Abdullah Sancakçavuşu ise "Verimlerimiz ortalama 600-700 kilogram civarında ama en büyük sıkıntımız yanlış tarım politikası, malımızı ürettik, satamıyoruz. Fabrikacı almıyor, almamasının sebebi yüksek faiz politikası. Hiçbir fabrikacı stoklu çalışmak istemiyor. Bizim malımızı da vadeli almak istiyor. Bunun vadesi de en az 3 ay, zaten çiftçi borçlu durumda malını satacak, 3 ay sonra parayı alacak. Banka zaten beklemiyor" dedi.