İstanbul’da Çekmeköy ilçesinin en büyük yeşil alanı olarak bilinen ve Kuzey Ormanları’nın başlangıcı olarak kabul edilen devasa büyüklükteki Çekmeköy Kışlası’nda inşaat çalışmaları başladı.
Neredeyse kent içindeki tek yeşil alanlar haline gelen askeri bölgeler, kışlalar ve askeri havaalanları 15 Temmuz 2016 yılındaki FETÖ Darbe Girişiminin ardından kentin dışına taşınmaya başlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 15 Temmuz''un ardından boşaltılan askeri alanlara yönelik, şehir dışına taşınan askeri alanların yeşil alan olacağını söylemişti. Ancak askeri araziler Erdoğan’ın iddia ettiği gibi yeşil alan olarak kalmadı ve birer birer yapılaşmaya açıldı.
Emlak Konut, Cevahir’in şirketi ile Yassıada’yı betona boğan Mesa şirketiyle anlaştı.
İstanbul’daki Çekmeköy Kışlası olarak bilinen Şehit Onbaşı Azim Özdemir Kışlası’nda süren davalara ve tüm itirazlara rağmen talan devam ediyor. Yaklaşık üç ay önce boşaltılan ve Kuzey Ormanlarının başlangıcı olarak kabul edilen kışla arazisinde Emlak Konut’un Çınarköy adını verdiği konut projesi için ağaçlar kesiliyor.
Emlak Konut, projenin ikinci etabı için de Aydur İnşaat ile Cevahir Yapı şirketiyle 25 Nisan’da anlaştı.
Emlak konut ile bu iki şirket arasında KDV hariç 1 milyar 230 milyon TL’lik sözleşme imzalandığı açıklandı. Ç
Çınarköy projesinin üçüncü etabı için de Emlak Konut’un 13 Haziran’da Serra Mühendislik şirketi ile KDV hariç 635 milyon TL’lik sözleşme imzaladığı bildirildi.
Talan projesine karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi hukuki süreç başlattı. ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, geçen günlerde BirGün''e yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
"Söz konusu alanın planlarına açtığımız davalarda ne yazık ki yürütmeyi durdurma kararları gelmedi. 25 Nisan’da yapılan bilirkişi keşfinden sonra henüz bilirkişi raporu da tamamlanmadı. Uygulamanın yargı kararları beklenmeden bu kadar hızla başlamış olması, mahkemeden ne karar çıkarsa çıksın, projenin tamamlanacağını bize açıkça gösteriyor. Biz Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak, bir kez daha mahkemeye yürütmeyi durdurma talebi ile başvurumuzu yapıyoruz. Sürecin takipçisi olacağız."
ŞİRKETLER BELLİ OLDU
Öte yandan Mesa Mesken Sanayii Şirketi, Mesa Holding’e bağlı. Bu şirketin daha önce inşa ettiği projeler arasında adı Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilen Yassıada''yı beton boğan proje de yer alıyor. Yassıada projesi tartışmalara neden olmuş ve adanın betona gömüldüğü ifade edilmişti.
Cevahir Yapı’nın yönetim kurulu başkanı Reşat Cevahir’in oğlu İslam Cevahir’in nikah şahidi 2010 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. Öte yandan Cevahir Yapı’nın ortakları arasında yer alan, 2002’de AKP’ye katılan ve 2015 yılında yaşamını yitiren İbrahim Cevahir de yer alıyordu. İbrahim Cevahir’in de 2015 yılındaki cenazesine de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmıştı.
ÇEKMEKÖY KIŞLASI''NIN ARAZİSİNDE NE OLMUŞTU?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, 15 Temmuz’un ardından boşaltılan askeri alanlara yönelik, şehir dışına taşınan askeri alanların yeşil alan olacağını açıklamıştı. Ancak askeri araziler yeşil alan olarak korunmadı ve tıpkı Çekmeköy Kışlası gibi birer birer yapılaşmaya açıldı.
Emlak Konut’a devredilen Çekmeköy Kışlası’nın arazisine de kısa süre önce iş makineleri ve kamyonların girdi. Arazide inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Arazide iş makineleri 24 saat aralıksız çalışırken yüzlerce ağaç ise kesildi.
Binlerce ağacın ise kesileceği belirtiliyor. Ağaç kesimini gizlemek için de kışla arazisini çevreleyen duvarların üzerine yaklaşık iki metre yüksekliğinde paravanlar yerleştirdi.