Castro aylar sonra halk karşısında

Castro aylar sonra halk karşısında

Castro aylar sonra halk karşısında

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, 14 ay önce rahatsızlanarak yetkilerini kardeşi Raul Castro’ya devreden küba lideri Fidel Castro ile Havana’da bir araya geldi. Castro, Chavez’in, Che Guevara’nın mezarının bulunduğu “Santa Clara’da” yaptığı televizyon programına da telefon bağlantısıyla katıldı. Bu “zaman zaman sağlığının kötü olduğu yönünde söylentiler çıkan” Castro’nun Şubat’tan bu yana canlı yayınlanan ilk konuşması oldu.

Chavez, 14 ay önce rahatsızlanan ve bağırsaklarından ameliyat olan Fidel Castro’yla 4 saat süren bir görüşme yaptı.

CASTRO’YA RESİM HEDİYE ETTİ
Chavez siyasi yaşamında ilham aldığını söylediği Castro’ya, 1990’lı yılların başında, yarbayken karıştığı başarısız darbe girişiminin ardından, hapisanedeyken yaptığı bir resmi hediye etti.

BİRLİKTE ŞARKI SÖYLEDİLER

 
İki lider görüşmede Latin Amerika’daki ve dünyadaki gelişmeleri ele aldı. Ölümünün 40. yıldönümünde, Küba devriminin simge isimlerinden Che Guevara’dan da uzun uzun söz etti.

Chavez, Castro için “Sen hiçbir zaman ölmeyeceksin ve her zaman, bu kıtada bizimle birlikte olacaksın. Che’nin başlattığı devrimle, her zamankinden daha fazla yaşam dolusun. Bizim bu meşaleyi taşımaya devam edeceğimizde hiç şüphen olmasın” dedi,

Castro ise, “21. yüzyıl sosyalizmiyle ilgili her ülke kendi kararını verecek. Ama biliyorsun ki bu düşünceyi yok etmek için nükleer silahlarını dahi kullanmaya hazır olanlar var” dedi.

DÜNYADA AMERİKA’YA KARŞI BİRÇOK VİETNAM VAR
Chavez, haftalık televizyon progarmını da bu kez, Che Guevara’nın mezarı ve anıtının bulunduğu santa clara’da yaptı. Küba televizyonundan da canlı yayınlanan programa telefonla katılan Castro, bugün Amerika’ya karşı dünyada birçok Vietnam bulunduğunu söyledi.

Kübalılar, rahatsızlanmasından bu yana halkın önüne çıkmayan ve fotoğrafıyla görüntüsü nadiren yayınlanan Castro’yu 14 ay sonra ilk kez canlı olarak dinleme fırsatı buldu.