Erdoğan’ın planları alt üst oldu. Yeni plan ne olacak?

Erdoğan’ın planları alt üst oldu. Yeni plan ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayında açıkladığı yeni ekonomi modelinin üzerinden 4 ayı aşkın süre geçerken planlar alt üst oldu.

Türkiye''nin ‘yeni ekonomi modeline'' geçtiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Kasım''da katıldığı bir televizyon programında duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı, o açıklamasında “Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz vererek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz” demişti.

TCMB''nin faiz indirimleri öncesinde 8,30, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın ‘yeni ekonomi modelini'' ilan ettiği 30 Kasım''da 12,96 olan dolar/TL kuru, 20 Aralık''ta 18,36''ya kadar yükselmişti.

14,70 seviyelerinde bulunan kur, faiz indirimleri öncesine göre yüzde 77, 30 Kasım''a göre ise yüzde 13,4 yukarıda.

Yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve eksi reel faiz nedeniyle baskı altındaki dolar kuru, TCMB rezervleri kullanılarak ve kur korumalı mevduatla TL tasarrufların dövize endekslenmesi sayesinde tutulmaya çalışılıyor.

Kur korumalı mevduat miktarı 25 Mart''ta 610,4 milyar TL''ye yükselirken, kurdaki artış nedeniyle kamu bütçesinden milyarlarca liralık kur farkı ödeniyor.

TÜRKİYE, DÜNYA YÜKSEK ENFLASYON LİGİNDE SEKİZİNCİLİĞE YÜKSELDİ

TCMB''nin faiz indirimlerine başlaması öncesinde Ağustos 2021''de resmi yıllık tüketici enflasyonu yüzde 19,25''ti. TCMB''nin politika faizi de yüzde 19''du.

Erdoğan''ın yeni ekonomi modelini ilan ettiği kasım ayında ise enflasyon yüzde 21,31 olurken, politika faizi yüzde 15''e çekilmişti.

Sonuç olarak şu an resmi enflasyon 20 yılın zirvesinde bulunuyor. Şubatta yüzde 54,44''e yükselen enflasyonun, martta yüzde 60''ı aşmasına kesin gözüyle bakıyor.

Aralık, ocak ve şubatta aylık enflasyonda Venezuela''yı bile geçen Türkiye, dünya yüksek enflasyon liginde sekizinciliğe yükseldi.

Vatandaşların çoğunun hissettiği enflasyon ise TÜİK''in açıkladığı oranların çok üzerinde bulunuyor.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), şubat enflasyonunu yüzde 123,8 olarak açıklamıştı.

HAZİNE''NİN BORÇLANMA FAİZİNDE REKOR

TCMB politika faizini yüzde 14’te sabit tutmaya devam ederken Hazine’nin 10 yıl ve 5 yıl vadeli tahvil faizleri geçen hafta yüzde 28’i aşarak tüm zamanların zirvesine yükseldi.

Hazine''nin 10 yıl vadeli tahvil faizi, TCMB''nin faiz indirimleri başlamadan önce 2021 yılı Eylül ayı başında yüzde 16,98 seviyelerinde bulunuyordu. Yaklaşık 7 aylık dönemde 10 yıllık tahvil faizi 1100 baz puanın üzerinde artış kaydetti.

Yaklaşık 7 ayda 5 yıllık tahvil faizinde artış 1000 baz puanın üzerinde oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 17 Mart''ta 2 milyar dolar borçlanırken faiz yüzde 8,625 olmuştu. Bu oran, dolar cinsi borçlanmada 5 yıllık vadede Şubat 2003 sonrasındaki en yüksek borçlanma faizi olmuştu.

Tüm rakamların ortaya koydu tabloda yeni ekonomi modelinin daha başlamadan işlemez hale geldiği ortaya çıktı.

İlgili Haberler