Çanakkale’den ‘Savaş hileleri’ ile kaçabildiler
Şanlı Türk askerinin kahramanlık destanı olarak hafızalara kazınan Çanakkale Savaşları’nda düşman müttefik kuvvetleri, kaçıp canlarını kurtarmak için bir çok ’Savaş Hilesi’ne baş vurmuş. General Hamilton’un, anılarında yer alan bilgilere göre, Çanakkale’yi geçemeyeceklerini anlayan müttefik güçleri, başta İngiltere olmak üzere çekilme hesabını yaparken, Türk askerlerinin çekilmeden haberdar olmaması için değişik savaş hileleri uygulamış.
Sipere boş tüfekler
Çekilmenin başarılı sonuçlanması için geride karşılıklı iki konserve kutusundan diğerine damlayan suyun ağırlığıyla ateş alan ayarlı ve sonradan patlayacak tüfekler, takip edilmelerine karşı konserveden mayınlar bırakılmış. Bir diğer hile olarak da Askerlerin gittiğinin Mehmetçik tarafından anlaşılmaması amacıyla mevzilerde içi samanla doldurulan ve üniforma giydirilen maketler yerleştirilip, tahtadan atlar yapılmış. (AA)
Mevzilerde içi samanla doldurulan ve üniforma giydirilen maketler yerleştiren düşman askerleri akıl almaz hilelerle kurtulmaya çalıştı. Mayın niyetine konserve döşedi. Tüfekleri, sonradan ateşlensin diye su dolu kutularla dengeledi.
Geçemediler
zor kurtuldular
1 yıl devam eden ve çok şiddetli çarpışmalara sahne olan, dünya savaş tarihine, “Çanakkale Geçilmez” diye kazınan Çanakkale Savaşları müttefik güçlerin kesin yenilgisiyle sonuçlanmıştı. Düşman askerleri 20 Aralık 1915’te Anafartalar’dan, son düşman birliği ise 9 Ocak 1916’da Seddülbahir bölgesinden bir daha gelmemek üzere Gelibolu Yarımadası’nı terk etmişti.
Sahte
gemiler
Türk askerlerini şaşırtmak için yolcu gemilerine, şileplere sahte bacalar, sözde toplar, uydurma direkler eklendi. Böylece İngiliz gemileri ’Tiger’ya da ‘lnflexible’ kruvazörlerine benzetildi. Bu sayede boşa mermi atılması sağlandı. Mehmetçik’in, kaçanların ayak seslerini duymaması için askerler postallarını paçavralarla kapladılar.