Çanakkale'de 'Altına Hayır' mitingi

Çanakkale'de 'Altına Hayır' mitingi

Çanakkale'de 'Altına Hayır' mitingi

Çanakkale kazılamaz
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, Kaz Dağları ve Madra Dağı’nda altın aranmasını protesto ettiler.

Kaz Dağları ve Madra Dağı’nda maden arama çalışmalarına karşı örgütlenen çevreciler  Çanakkale’de “Altına Hayır” mitinginde biraraya geldi. Cumhuriyet Meydanı’nda, “bugüne kadar yapılmış en büyük çevre mitingi” olarak nitelendirilen protesto gösterilerine çoğu kadınlardan oluşan vatandaşlar ile 300 civarında sivil toplum kuruluşu adına Çanakkale, Balıkesir ve Edremit Körfezi çevre platformları temsilcileri katıldı.


Maden yasasına hayır
34 belediyeden oluşan Kaz Dağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği ile Çanakkale ve Balıkesir üniversitelerinin temsilcileri, yine her 2 ilin baroları mensupları da “Altın aramaya hayır” dedi. Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu’nun başı çektiği mitinge katılanlar, ülkenin çevresel felaketlere sürüklenmesine yol açacağı ileri sürülen ve “en büyük çevresel yıkım projesi” diye nitelendirilen 5177 Sayılı Maden Yasası’nın değiştirilmesinin istediler.

Yağmur durdurmadı
Zaman zaman yağan yağmura rağmen Cumhuriyet Meydanı’nı hınca hınç dolduran vatandaşlar, ’Kaz Dağları ve Madra Dağı’nın üstü, altından daha değerlidir’diyerek, “Suların altın madenlerinde tüketilmesine, toz bulutları ve siyanürlü atıklarla zehirlenmesine izin vermeyeceğiz” diye haykırdılar.

“Ver parayı, vur baltayı” yasası
TBMM’de görüşülen yasaya göre, işletmeciler turistik tesis yapmak için, devlete parasını peşin olarak ödeyip istediği kadar ağaç kesebilecek.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra yeniden TBMM’ye sevkedilen Turizmi Teşvik Yasa Tasarısı’nda çok tartışılacak bir değişiklik yapıldı. NTV-MSNBC’den Yasemin Arpa’nın haberine göre, Hazine’ye ait orman niteliğindeki arazileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devreden tasarı, turistik tesis yapmak üzere tahsis edilen alanda kesilecek her ağaç için, aynı alana 2, bu alanın dışına da 4 ağaç dikilmesini öngörüyordu. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki alt komisyonda bu hüküm kaldırıldı; artık işletmeci, keseceği ağaçların bedelini peşin olarak Orman Genel Müdürlüğü’ne yatırıp, istediği kadar ağaç kesebilecek. Komisyon ağaç bedelini de belirledi. Buna göre, tesis yapılacak alanın, 5 katı büyüklüğündeki alanı ağaçlandırmak ve bu ağaçların 3 yıllık bakımı için gereken paranın ödenmesi gerekiyor. Bu bedel de, bu yıl için, hektar başına 25 bin YTL. NTVMSNBC, Türkiye’de yapılan bu düzenlemeyi çevreciler ve uzmanlara sordu. Tepkiler sert oldu. 

Ertuğrul Ünlütürk (Çevre Mühendisleri Odası Başkanı): Yatırımcılardan para toplama mantığı Hükümetin herşeyi paraya tahvil etme özelliği var. Burada da, “istediğin kadar ağaç kes istediğin kadar ormanı yok et”, deniliyor.

Dr. Sedat Kalem (Doğal Hayatı Koruma Vakfı Orman Programı Müdürü): Burada asıl amaç ormanların potansiyel bir arsa olarak görülmesi. Son 50 yıldır bu böyle görülüyor. Tasarıdaki bu düzenlemeyi de bu buluşlardan biri olarak görüyoruz. Kesilen ormanın, ağaçların birkaç katı büyüklüğü ağaç dikilmesi işi, kılıfına uydurmaya çalışmak.
Prof. Dr. Uçkun Geray (Orman Mühendisleri Odası Şube Başkanı): Tasarıdaki iki düzenleme de berbat. Üstün kamu yararı ispat edilirse ormanlardan turizme yer verilebilir. Hatta öyle turizm etkinlikleri vardır ki, doğa turizmi gibi çadırlı olarak müsade edildiğinde ortaya çıkan kamu yararı büyür. Ama yasa tasarısındaki haliyle bu yarar küçülüyor.