Çanakkale dinamit üzerinde

Çanakkale dinamit üzerinde

Çanakkale dinamit üzerinde

Savaştan kalan tünellerde  11.5  ton patlayıcı var


93 yıllık tehlike
Anzakların, kaçmadan önce tüneller ve bazı tabyalarda bıraktıkları dinamitler hâlâ patlamaya
hazır duruyor.

Avustralyalı gazeteci Charles Bean, kaleme aldığı “The Story Of Anzac” adlı kitapta, Çanakkale Savaşları’na katılan Anzak askerlerinin yarımadayı boşalt madan önce kazdıkları tünellere döşediği 11.5 ton dinamitin hâlâ  durduğunu belirtti. Çanakkale Savaşları araştırmacısı ve tarihçi Kenan Çelik de yazılanların  doğruluğuna dikkat çekerek, “Bu patlayıcılar yerin 5 ile 15 metre arasındaki derinlikte patlamaya hazır duruyor” dedi. Çelik, çekilmeyi planlayan Anzaklar’ın, siperlerinin Mehmetçik tarafından işgal edilme olasılığına karşı Cesaret Tepe, Bomba Sırtı, Merkez Tepe, Kırmızı Sırt ve Kanlı Sırt mevkilerine çok sayıda tünel kazdığını ve 15 ton dinamit yerleştirdiğini söyledi.

3.5 tonu patlatıldı

Kenan Çelik, Anzaklar’ın Gelibolu Yarımadası’ndan çekilirken patlattığı 3.5 ton dinamitten geriye kalan 11.5 tonun ilk günkü gibi yerinde durduğunu ifade etti. Çelik, “Kanlı Sırt’tan Conk Bayırı’na giden yolun yenilenmesi planlanıyor. Patlamamış dinamitler, bu yol yapımı sırasında büyük tehlike yaratabilir” diye konuştu.

‘İnceleme yapılabilir’
Çanakkale Valisi Orhan Kırlı da,  “Eğer Gelibolu Yarımadası’nda böyle bir tehlike varsa, sadece orası için söz konusu olmayabilir. İngilizler, Seddülbahir tarafından çekildiler. Belki de onlar da böyle bir tedbir almışlardır. İnceleme yapılabilir” dedi.