Bilim dünyasından yeni haber: Tat alabilen aşçı robot geliştirildi

Bilim dünyasından yeni haber: Tat alabilen aşçı robot geliştirildi

Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanları, yemeklerin tadını alabilen yeni bir aşçı robot geliştirdi. Bu robot kolunun ucundaki küçük bir alet yardımıyla, yemeklerin tat haritasını oluşturuyor ve yiyeceklerden örnekler alıyor.

EnSonHaber''den alınan bilgilere göre; Cambridge Üniversitesi mühendislerinden oluşan bir ekip, yemek yaparken tat alabilen robot geliştirdi. Cambridge''deki laboratuvarda bir tabak çırpılmış yumurta ve domatesin tuzlu ya da tuzsuz olduğunu algılayabilecek robotik bir sensör tasarladı.

Robotik kolun ucundaki küçük bir alet sayesinde robotun bilgisayarı tarafından kapsamlı bir tat haritası oluşturuluyor ve farklı yerlerde tekrar tekrar yiyecekten örnekler alıyor. Robot şef, yemeğin hazırlık sırasında daha fazla baharata ihtiyacı olup olmadığına da karar veriyor.

Robotu üreten ekip  robotların insan çiğneme ve tatma süreçlerini taklit ederek, sonunda kişilerin zevk alacağı yiyecekler üretebileceğini ve yemeklerin bireysel zevklere göre ayarlanabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, robot şefin neyin lezzetli ya da kötü olduğunu öğrenmesine sağlayarak daha iyi yemek hazırlamasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Dr Arsen Abdulali, "Bir robot, diğer aşçılar gibi yemek yapmayı öğrendiğinde, ne kadar iyi yaptığına dair göstergelere ihtiyaç duyar. Deneyimizde robot, çiğnedikçe yiyeceklerdeki farkı görebiliyor, bu da tat alma yeteneğini geliştiriyor." ifadelerini kullandı.

Üniversitenin mühendislik bölümünden Grzegorz Sochacki ise "Robotlar yemek hazırlamanın belirli yönleri için kullanılacaksa, pişirdiklerini tadabilmeleri önemlidir." dedi.

İlgili Haberler