Elektriksiz günlerce çalışıyor: Fotosentez yapan bilgisayar üretildi

Elektriksiz günlerce çalışıyor: Fotosentez yapan bilgisayar üretildi

Cambridge Üniversitesindeki bilim insanları, mavi-yeşil algleri AA pil boyutunda bir metal kabın içine yerleştirerek fotosentez yapabilen bilgisayar üretti. Bu bilgisayar çevreye daha az zarar verecek.

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; Cambridge Üniversitesi bilim insanları fotosentez ile enerji depolayabilen ve çalışmak için az enerji isteyen bir bilgisayar üretti. Bu bilgisayar mavi-yeşil alg (yosun) olarak bilinen bir siyanobakteri kolonisinin AA pil boyutunda bir metal kabın içine yerleştirilmesiyle oluşturuldu. Dolayısıyla çevreye daha az zarar veriyor.

Metal kap fotosentez yapabileceği bir ARM Cortex-M0+ çipine elektrik akımı üretebilmesi için güneş alan bir pencere pervazına bırakıldı. Şu anda test aşamasında olan sistemin gelecekte IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarında kullanılabileceği iddia edildi.

Profesör Christopher Howe, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Büyüyen Nesnelerin İnterneti, artan miktarda güce ihtiyaç duyuyor ve bunun pil gibi depolamaktan ziyade enerji üretebilen sistemlerden gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Fotosentetik cihazımız pil gibi bitmiyor çünkü enerji kaynağı olarak sürekli ışık kullanıyor.

Bu bilgisayarın günlerce elektriksiz çalışabileceği ve ışık enerjisi sayesinde gücünün günlerce bitmediği iddia edidi.

İlgili Haberler