Çalışanlar haklarının peşini bırakmayacak

Çalışanlar haklarının peşini bırakmayacak

Çalışanlar haklarının peşini bırakmayacak

Haber: Müge HASANÇEBİ
Türk Hava-iş Sendikası’nın THY’de grev kararı almasının ardından PETKİM, tekstil, denizcilik ve Hariri Telekom’dan da benzer haberler geldi. DünTürkiye Haber-İş Sendikası üyesi Hariri Telekom işçileri, toplu sözleşme sürecinde grev aşamasına gelinmesiyle ‘psikolojik sorunlar yaşadıkları’ gerekçesiyle topluca viziteye çıktılar. Ankara Merkez Şube Başkanı Selami Terkan, işverenin, “bir çok iş yerini kapsam dışı bırakmak istediğini” öne sürdü. Terkan, “Yasal grev hakkımızı kullanacağız” diye konuştu. Eyleme katılan işçiler, muayene olmak için tek tek hastaneye girdiler.

Öncü Hava-İş oldu

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), Türk Hava Yolları’nda (THY) 21. Dönem Toplu İş Görüşmeleri’nden sonuç alınamaması üzerine Temmuz ayının başında grev kararı aldı. İşveren tarafı THY, ilk altı ay için yıllık yüzde 10 zam ve enflasyonun yüzde 1’i oranında zam önermişti. Hava-İş Sendikası ise uçuş ekibinin uçuş sürelerinin yeniden düzenlenmesini ve yüzde 23.9 oranında zam istemişti.Anlaşma sağlanamamış, taraflar karşılıklı
grev ve lokavt kararları almış, yapılan grev oylamasına da çalışanlar “evet” demişti. Hükümet de Kamu İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Adnan Çiçek ve Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl’dan oluşan bir ara bulucu heyet atamıştı. Arabulucu heyetin bir araya getirdiği THY ve Hava-İş yöneticilerinin görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Öte yandan Şeker-İş de istediği sonucu alamazsa Şeker Fabrikaları’na grev kararını asacak.