Çalışan, vergi altında ezildi

Çalışan, vergi altında ezildi

Çalışan, vergi altında ezildi

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, “Kayıt dışı ekonomi ve istihdam, vergi yükünü çalışana yıkıyor. İktidar ise bu konuda adaleti bir türlü sağlayamadı” dedi


Türkiye genelinde toplanan gelir vergisinin yarısı ücretlilerden alınırken, istanbul Serbebst Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamın önüne geçilmezse çalışanın üzerindeki vergi yükünün daha da artacağını belirtti. İktidarın bugüne kadar sağlıklı bir vergi reformu yapamadığından ve vergi adaletini bir türlü sağlayamadığından şikayet eden Arıkan, “İşçi ve memur son 5 yılda, maaşları üzerinden 76 milyar 537 milyon TL vergi ödedi, yani Türkiye genelinde toplanan gelir vergisinin neredeyse yarısı. Vergi yükünü bir avuç çalışanın sırtına yıkan kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamdır” diye konuştu.

Gelire göre alınsın
Vergi sistemindeki bu adaletsizliğin bir an önce kaldırılması gerektiğine işaret eden Yahya Arıkan, “Şimdi bu dengeyi ’az kazanandan az, çok kazanandan çok’yönünde değiştirme zamanı” dedi. Kayıt dışı ekonomi ve kayıt içindeki işlemlerin belgelenememesi nedeniyle toplanamayan verginin 20 milyar TL’yi bulduğunu bildiren Arıkan, kayıt dışı istihdamın Hazine’ye maliyetinin de 15 milyar TL’lik prim kaybı olduğunu söyledi. Vergi iadesinin kaldırılmasının ve ’nereden buldun?’ sorusunun yöneltilmemesinin kayıt dışının ekmeğine yağ sürdüğünü vurgulayan Arıkan, “Kayıt dışı ile mücadelede atılması gereken ilk adım tüm ödemelerin bankadan geçmesi ve her türlü harcamanın gider kabul edilmesi” diye konuştu. Çalışanlardan alınan gelir vergisinin yüzde 15’ten yüzde 10’a çekilmesi gerektiğini söyleyen Arıkan sözlerine şöyle devam etti: “Sermaye üzerindeki vergi yükü yaygınlaştırılmalıdır. Bunun için borsa ve döviz işlemleri üzerinden düşük oranlı, ancak yaygın bir finansal vergi işlemi uygulanmalıdır. Gelir Vergisi Sistemi; gelir, harcama ve tasarrufları kavramalı, gelir vergisi beyanları, bu üç kavramı içerecek biçimde ele alınmalıdır. Anayasa’nın ’sosyal devlet’ ilkesini gözetmeli ve bu kapsamda ’asgari geçim standardı’diyebileceğimiz bir tutar, tüm mükellefler açısından vergi dışı bırakılmalıdır.”


Hükümet, krizi iyi yönetemedi
Ekonomik krize de değinen İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, krizin etkilerinin 2 yıl daha sürmesini beklediklerini söyledi. Krizin yol açtığı hasarın, tüm kesimlerin hareket alanını daralttığını dile getiren Arıkan, bu durumun, kimi değerlendirmelere göre son iki yılda reformlar konusunda yavaş davranılmasından, kimi değerlendirmelere göre ise hükümetin, sermaye hareketlerini iyi ve zamanında yönetememesinden kaynaklandığını savundu. Türkiye’nin bu süreçte akılcı davranma şansını kaybettiğini belirten Arıkan, krizin Türkiye’ye en kötü etkisinin işsizlik olduğunu vurguladı.


Elektronik hacize son verilsin

Vergi matrahını etkilemeyecek bir beyannamenin düzeltilmesi ile ilgili işlem yapılırken kesilen özel usulsüzlük cezasının, dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığını ileri süren Yahya Arıkan, bu cezanın, Türkiye’de şu an bin lira olarak uygulandığını ve kaldırılması gerektiğini ifade etti. Çoğu ülkenin, krizde, ticaretini ve sanayisini destekleyen uygulamaları hayata geçirdiğini anlatan Korkmaz, “Bu dönemde bizim, elektronik haciz ve düzeltmelerde kesilen özel usulsüzlük cezası uygulamamız doğru değil.