Çağları aşan nakışlar

Çağları aşan nakışlar

Çağları aşan nakışlar

Geçmişten günümüze ışık
‘Çağları aşan nakışlar, sultanların süsü kaftanlar’ adlı sergi, Beylerbeyi Sarayı’nda açıldı. Sergide İSMEK kursiyerlerinin yaptığı 80’e yakın el nakışı ve kaftanlar bulunuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) kursiyerlerinin yaptığı 80’e yakın el nakışı ve Maraş işi örtüler ile göz alıcı kaftanların yer aldığı “Çağları Aşan Nakışlar, Sultanların Süsü Kaftanlar” sergisi, Beylerbeyi Sarayı’nda ilgi bekliyor.
‘Bu eserler birer tarih hafızasıdır’
İBB Eğitim Müdürü Mustafa Doğan, 52 İSMEK kursiyerinin geçen eğitim döneminde büyük bir emekle ortaya koydukları serginin, 19 Eylül’de Beylerbeyi Sarayı Tünel Salonu’nda açıldığını hatırlattı. Türk-İslam sanatlarında, el işi sanatlar ve unutulmaya yüz tutan sanatları ortaya çıkarmanın ve geliştirerek geleceğe aktarmanın misyonları olduğunu vurgulayan Doğan, “Bunları ilmek ilmek işleyeceğiz ve tarihte hak ettiği yere kavuşturacağız. Çünkü bu eserler birer tarih hafızasıdır” dedi. Doğan, bu tür sergilerle Osmanlı döneminde kullanılan kıyafetlerin, ayakkabıların, çantaların, şapkaların, başlıkların günümüz gençliğine gösterildiğini, bunun da çok önemli olduğunu dile getirdi. Doğan, tarih kokan eserleri akustiközelliklerinden Beylerbeyi Sarayı’na açmayı uygun gördüklerini belirtti. Mustafa Doğan, kaftanlar dışındaki eserlerin satışa sunulabileceğini sözlerine ekledi.

Sergi, 30 Eylül’e kadar açık

Beylerbeyi Sarayı Tünel Salonu’nun taş duvarlı koridorunun iki yanında mankenlerin üstündeki birbirinden güzel işlemeli sultan kaftanları sergiyi ziyaret edenleri daha ilk adımlarda kendine hayran bırakıyor. Ayakkabısı, çantası ve diğer aksesuarlarıyla bir bütün halinde sunulan rengarenk kaftanlar, sergiyi gezenleri adeta o döneme götürüyor. El nakışı ve Maraş işi örtüler ise taş duvarlara yerleştirilen cam panolarda sergileniyor. Sergi, 30 Eylül’e kadar pazartesi ve perşembe günleri dışında hergün ücretsiz olarak gezilebiliyor.