Büyüme bitti, daralma geliyor!

Büyüme bitti, daralma geliyor!

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar piyasaya etkisini kısım kısım göstermeye başladı. Perakende sektörü, 4’üncü çeyrekte en az yüzde 5’lik küçülme bekleniyor.

Yılın ilk 9 ayında gelen rekor büyümelere rağmen enflasyon, kur ve düşen alım gücü sarmalına giren perakende sektörü, büyüme trendinin sonuna geldi. Bugüne kadar yaşanan kur artışlarını fiyatlara bir anda yansıtarak piyasayı sarsmadıklarına işaret eden sektör yetkilileri, ya satış düşüşü ya da fiyat artışı arasında bir tercih yapma noktasına geldiklerini belirtiyor. Düşen alım gücü ve artan fiyatlar nedeniyle sektör 4'üncü çeyrekte en az yüzde 5'lik daralma beklerken, konkordato başvurularının artması durumunda ise büyük bir işsizlik ve kepenk kapama dalgası bekleniyor.

TÜKETİM DARALACAK

Bünyesinde kozmetik, mobilya, teknoloji perakendesi alanlarında faaliyet gösteren şirketleri barındıran Kategori Mağazacıları Derneği (KMD) üyeleri, ürün portföyü nedeniyle ithalat vergilerinden ve kurdaki dalgalanmalardan en çok etkilenen şirketler arasında yer alıyor. Bugünkü ekonomik tablo karşısında sektörde ekim kasım ve aralık ayını kapsayan 4'üncü çeyrekte bir daralma öngördüklerini dile getiren Media Markt Türkiye CEO'su ve KMD Başkanı Yenal Gökyıldırım, yüksek enflasyondan dolayı girdi maliyetleri artışı ile herkesin gözüyle gördüğü ciddi bir fiyat artışı dalgasının yaşandığını kaydetti. “Bu fiyat artışlarını da yansıtmama şansı yok. Ya ürün satılmayacak ya da doğru bedeliyle satılacak” diye konuşan Gökyıldırım, şunları söyledi:

“Geçen birkaç ayda perakendeciler bu süreci iyi bir şekilde yürüttü. Şoku bir kerede değil adım adım yansıttılar ama girdi maliyetleri fiyatları belli bir yere getirdi. Gelirler de aynı oranda artmayacağına göre bir tüketim daralması olacak. Biz özellikle 4'üncü çeyrekte bir küçülme bekliyoruz. Pazar eksi 5'lere doğru gitmeye başladı. Daha da gerilere gidebilir” yorumunu yaptı.

DÜŞÜK KUR FRENLER

Sözcü'de yer alan habere göre, dövizin bu seviyelerde kalması durumunda zam furyasının soğumaya geçeceğini kaydeden Gökyıldırım, geçen 8 aylık dönemde döviz kurlarındaki artışın büyük kısmının piyasaya yansıdığını dile getirdi. Dövizin artmaması durumunda yeni yılda işlerin normale döneceğini ileten Gökyıldırım, “Burada iki ana kriter, dövizin kontrol altına alınması ve enflasyonun da kontrol altına alındığının sinyallerinin verilmesi. Şu an yatırımlarını erteleyen şirketler var. Pek çok şirket temkinli hareket edecektir. Nasıl herkes ev bütçesine bakıyorsa, şirketler de kendi bütçelerine bakıyor. 2019 bütçelemelerinde zorluk yaşıyoruz” diye konuştu.

İŞSİZLİK VE İFLASLAR BAŞLAYABİLİR

MedIa Markt Türkiye CEO'su ve KMD Başkanı Yenal Gökyıldırım, ekonomide ortaya çıkan tablo karşısında farklı sektörlerde binlerce şirketin konkordato ilan etmeye başladığını hatırlatarak, neredeyse yarım milyon nüfusun işsizlik ve ekonomik darboğaz tehdidi altında olduğunu söyledi. Bir işletmenin ortalama 5 sektörü beslediğini ve bu durumda toplam ekosistemin kötüye gittiğini aktaran Gökyıldırım, “Eğer konkordatoya giden şirket sayısı artarsa, bunu ciddi bir iflas ve işsizlik dalgasının izleyeceğini öngörüyoruz” dedi. Kredi kartına getirilen sınırlamalar nedeniyle insanların senet ve veresiye seçeneklerine yöneldiğini dile getiren Gökyıldırım, “Bu durumda fırsatçı ticaret öne çıkıyor” diye konuştu.

İlgili Haberler