Büyük çöküş. 1554 konkordato talebi

Büyük çöküş. 1554 konkordato talebi

Konkordatoda alarm zilleri çalıyor. İlk kez ana pazarda işlem gören bir şirket başvru yaptı. Mega Polietilen, konkordato istedi. Son bir yılda konkordato başvuruları ise yüzde 55 artış gösterdi. Yılın ilk 7 ayında 1554 korkordato başvurusu yaptı. İstanbul Borsası'ndan Megap'la ilgili açıklama geldi.

Konkordato başvuruları çığ gibi büyüyor. Bu talepler borsada da etkisini gösteriyor Borsada işlem gören şirketlerden Mega Polietilen üç ay süre ile konkordato ilan etti, işleme kapatıldı.

2024'ÜN 7 AYLIK KONKORDATO BAŞVURU SAYISI BELLİ OLDU

Konkordato Takip sitesinin verileri ortaya çıktı. Geçen yıl toplam 1516 konkordato başvurusu yapılırken, bu yılın ilk 7 ayının rakamları ortaya çıktı. İlk yedi aylık bölüm bile geçen senenin toplam rakamını solladı geçti. Verileri göre 2024’ün ilk 7 ayında bu rakam bin 554 oldu. Mahkemelerin yılın ilk yarısında iflas kararı verdiği dosya sayısı ise 55 olarak kayatlara geçti.

İSTANBUL İLK SIRAYA YERLEŞTİ

Konkordato başvularında illere göre ilk sırayı İstanbul kimseye kaptırmadı. İstanbul'un ardından Ankara ve Bursa geldi.

EN RİSKLİ SEKTÖRLERİN BAŞINDA İNŞAAT YER ALDI

Konkordatoda en riskli sektörlerin ilk sırasında 398 firma ile inşaat sektörü yer aldı. İkinci sırada tekstil çüncü sırada ise akaryakıt istasyonları görüldü.

MEGA POLİETİLEN (MEGAP) KONKORDATO İLAN ETMİŞTİ

Mega Polietilen Köpük Sanayi, KAP'a gönderdiği bildirimde konkordato başvurusunda bulunduğunu açıkladı. 1,28 milyar lira piyasa değerine sahip şirketin başvurusunun, şirketin mal varlığını korumak ve hacizler nedeniyle üretim faaliyetinin aksamaması amacıyla yapıldığı duyuruldu
Borsada işlem gören şirketten konkordato başvurusu
Mega Polietilen Köpük Sanayi, KAP'a ilettiği duyuruda, Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin şirketin konkordato başvurusu hakkındaki kararını detaylı şekilde açıkladı.

16 Ağustos'ta açılan dava sonucunda dün, mahkeme konkordato talebine ilişkin kararını verene kadar 3 aylık tedbir kararı aldı. Şirketten sürece ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Şirketimiz ve şirketimiz yönetim kurulu başkanı Eda Özhan tarafından, Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde 16.08.2024 tarihinde 2024/757 Esas numarası ile açılan dava sonucunda, ilgili Mahkeme tarafından 19.08.2024 tarihinde 3 ay süreyle geçici mühlet ile ihtiyati tedbirlere ilişkin karar verilmiştir.

Şirketimiz hakkında verilen konkordato başvurusu, Şirketimizin mal varlığının korunması ve alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemleri sebebiyle, üretim faaliyetlerimizin aksamaması amacıyla yapılmıştır. Bu karar sonrasında, bir taraftan kararın gerekleri yerine getirilip, Şirketimiz olağan faaliyetlerine devam ederken, başta bankalar ve diğer tüm alacaklılar ile Şirketimizin mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla görüşmeler yürütülecektir. Şirketimizin finansal yapısının güçlendirilmesi amacıyla başlatılan sermaye artırım süreci halen devam etmekte olup, başvuru için gerekli olan evrakın tamamlanmasından sonra SPK'ya gerekli başvuru yapılacaktır.

Şirketimiz sermayesinin artırılması, nakit akışının düzenli hale gelmesi, finansman giderlerinin düşürülmesi, gelişen ülke ekonomisine katkı sağlanması adına ve yine Sayın Mahkemenin ve komiserlerin vereceği kararlar / yönlendirmeler doğrultusunda konkordato sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılması için gerekli çaba gösterilecektir.

Konkordato sürecinde yaşanan gelişmeler mevzuat kapsamında kamuya açıklanmaya devam edecektir”

Şirkettin bugün KAP'a yaptığı bir diğer bildirimde ise, şirketin hakim ortağı Eda Özhan'ın 16.05.2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na yapmış olduğu pay satışına ilişkin başvurunun Kurul tarafından olumsuz karşılandığı ve Eda Özhan tarafından şirkete bildirildiği kaydedildi.

2012'DE HALKA AÇILDI

2005'te kurulan şirket 2007'de Hadımköy'deki tesisinde üretime başlarken, 2012'de halka arzını gerçekleştirerek BİST Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmeye başlamıştı.

Dünkü seansta 4,67 liralık kapanış fiyatı üzerinden şirketin piyasa değeri 1 milyar 284 milyon liraydı.

Şirketin ortaklık yapısında Yönetim Kurulu Başkanı Eda Özhan, yüzde 13,88'lik hisse oranına karşılık yüzde 58,44'lük oy hakkı oranına, halka açık kısım ise yüzde 86,12'lik hisse oranına karşılık yüzde 41,56'lık oy oranına sahip.

Mega Polietilen Köpük Sanayi'nin 31 Mart 2024 itibarıyla duyurulan bilançosuna göre şirket bünyesinde 401 personel çalışıyordu.

MEGAP YARIN YENİDEN İŞLEME BAŞLAYACAK

Konkordato ilan eden Megap yarın yeniden işlem görmeye başlıyor. Borsa İstanbul’un aldığı karar gereği şirketin hisseleri ana pazardan çıkartılıp Yakın İzleme Pazarı’nda işlem görecek.

Borsadan açıklama geldi. İşte o açıklama:

Payları Ana Pazar’da işlem gören Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (Şirket), konkordato talebi ile mahkemeye yaptığı 16/08/2024 tarihli başvurusu sonucunda ilgili mahkeme tarafından 19/08/2024 tarihinde Şirket hakkında geçici mühlet kararı verildiğine ilişkin 19/08/2024 tarihli özel durum açıklaması dikkate alınarak;

1) Şirket paylarının, Kotasyon Yönergesi’nin (Yönerge) 35. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Yakın İzleme Pazarı’na alınmasına,

2) Yönerge’nin 35. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında, Şirket paylarının işlem sırasının 20-21/08/2024 tarihlerinde kapalı kalmasına, 22/08/2024 tarihinden itibaren Yakın İzleme Pazarı’nda yeniden işleme açılmasına,

3) Kamuyu aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesi ve Borsa tarafından talep eden belgelerin iletilmesi konularında gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda Yönerge’nin 23. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında Şirketin uyarılmasına karar verilmiştir.

İlgili Haberler