Bursa'da ilk karaciğer nakli

Bursa'da ilk karaciğer nakli

Bursa'da ilk karaciğer nakli

Karaciğer nakli yapılan Kürt asıllı Türk vatandaşının tüm hizmetlerden ücretsiz olarak yararlandığını belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, yapılan operasyonun Güneydoğu Anadolu'daki yurttaşların, Avrupa'nın, Kandil Dağı'ndakilerin ve Zap Vadisi'ndekilerin duymasının faydalı olacağını söyledi.

Uludağ Üniversitesi, hem Bursa'nın hem de Güney Marmara'nın ilk karaciğer naklini gerçekleştirdi. Rektörlük binasında düzenlenen toplantıda konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, 2007 yılında 17 kadavradan, 25 canlıdan olmak üzere toplam 42 tane böbrek nakli gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Bu bayramda Bursa'nın ilk karaciğer naklini gerçekleştirdiklerini dile getiren Yurtkuran, "2007 yılı bizim için birçok ilke imza atma yılı oldu. Hem de organ nakli açısından patlama yılı oldu. Bundan sonra hedefimiz 2008 yılında kalp nakli gerçekleştirmektir. Karaciğer nakli artık oturdu. Bu ekip, karaciğer naklini böbrek nakli gibi rahat yapabilecektir. Kalp naklini gerçekleştirirsek organ nakli açısından Türkiye'nin önde gelen hastanelerinden biri olacağız" dedi.

Karaciğer nakli yapılan 45 yaşındaki Saime Sessiz'in, Türkçe bilmediğini hatırlatan Yurtkuran, "Kürt asıllı Türk Cumhuriyeti vatandaşıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait yeşil kart taşımaktadır. Ameliyat devlete 38 milyara mal oldu. Bütün bu sağlık hizmetleri, bu ölüme mahkum olan Kürt asıllı Türk vatandaşının bütün sağlık hizmetleri ücretsiz olarak devlet tarafından karşılanmıştır. Bunu Güneydoğu'daki yurttaşlarımızın, Avrupa'nın, Kandil Dağı'ndakilerin ve Zap Vadisi'ndekilerin duymasında ciddi fayda var" diye konuştu.

Bir muhabirin 'Başta Barzani olmak üzere' demesi üzerine Yurtkuran, onları muhatap almadığını söyledi. Karaciğer nakli operasyonunun kendilerine bayram sevinci yaşattığını bildiren UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müfit Parlak, Ekrem Kaya ve Remzi Emiroğlu başkanlığındaki 40-50 kişilik ekibin operasyonu başarıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Başhekim Doç. Dr. Kayhan Pala ise uluslararası ölçütlere göre hasta bakımının yapıldığı bir kurum olma özelliği kazandıklarını, Güney Marmara'daki ilk karaciğer naklini gerçekleştirdiklerini anlattı.

Operasyonu gerçekleştiren ekibin başkanlığını yapan Prof. Dr. Ekrem Kaya, "Çok başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Birçok ana bilim dalının desteğiyle 50-60 kişilik bir ekiple yapıldı. Birkaç senedir zaten çalışmalarımız devam ediyor. Rektörümüz hiç bir masraftan kaçınmadı. Hastanemizi organ nakline uygun hale getirmek için 1 milyon YTL'ye yakın masraf yapıldı. Fakülte hastanemiz, Türkiye'deki dev hastanelerin sahip olduğu ekipmanlara sahip. Ekip ve ekipman olarak çok güçlü durumdayız. Operasyon boyunca hiç bir aksaklık yaşanmadı. Kısa bir süre içinde canlıdan organ nakli düşünüyoruz. Yılda 50 nakil hedefimiz var. Bunu başaracağız. Hastanın sağlık durumu iyi" diye konuştu.

Operasyonda yer alan ve 8 ay önce Başkent Üniversitesi'nden UÜ'ye gelen Doç. Dr. Remzi Emiroğlu ise, "Uludağ Üniversitesi'nde defa karaciğer nakli olmasına rağmen yeni bir ekip değiliz. Uzun yıllar iyi yerlerde eğitim görmüş insanlardan oluşan bir ekibimiz var. Bu bizim için bir başlangıç. Esas amacımız canlıda karaciğer nakli yapmaktır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ekip tarafından pasta kesildi.

ÖMER KIR-BURSA