Artan sıcaklık nedeniyle gölün suyunun ısınmasıyla açığa çıkan alg patlaması Burdur Gölü''nün rengini kahverengi ve yeşile dönüştürdü.
Suyun üzerinde görünür hale gelen alg patlamasına bağlı yosunlaşma, Burdur Gölü''nde belirli dönemlerde yaşanıyor.
Alg patlamasına bağlı gölün renginin yeşile döndüğü halk plajı mevkisi havadan görüntülendi.
Hollanda''dan tatile gelen Serpil Çoban da gölün bulunduğu doğanın güzel olduğunu ancak alg patlaması nedeniyle çevreye kötü koku yayıldığını söyledi.
Bülent Doğan da suyun üzerinde kirlilik gördüklerini belirterek, ''Koku burnumuza çok kötü ve ağır geliyor. Buna bir çözüm bulunması lazım. Böyle giderse buraya hiç kimse gelmez.'' dedi.
Alg patlaması (kızıl akın) nedir?
Su birikintisi olan her yerde olabilecek olan algler, yosun olarak da bilinen mikroorganizmalardır. Mevsimsel değişiklikler veya kirlilik ile çok fazla alg ortaya çıkar. Su yüzeyinin kırmızı veya kahverengi bir renk alır. Kırmızı renginin kaynağı alglerdir.
Alg Patlaması Neden Olur?
Kızıl akın olarak da bilinen sucul bir habitatta yaşamaya çalışan birkaç alg türünün artan besinlerden dolayı sayılarında artış gözlemlenir. Yeterli miktarın fazlası kadar besin elde eden mikroorganizmalar, sayılarını artırma girişiminde bulunurlar. Bu sebeple de sürekli olarak döllenirler. Bunun sonucunda da yüzlerce ve hatta binlerce bölünme olayı gerçekleştirirler. Su yüzeyinde neredeyse başka herhangi bir canlıya yer kalmayacak kadar kirlilik meydana gelir. Daha sonra ise sudaki oksijen seviyesini azaltarak bu kez de ölmeye başlarlar. Ölen algler ise su yüzeyini kırmızı renge bularlar.