Burası Türkiye’nin tam ortasında. Böyle cennet bir yeri bu hale getirdiler

Burası Türkiye’nin tam ortasında. Böyle cennet bir yeri bu hale getirdiler

Göçmen kuşların durağı olarak bilinen Eber Gölü’nün son hali yürekleri burktu. 24 metre olan su derinliği 1 metreye gerileyen ve bir zamanlar kayıklarla gezilen gölde suların çekilmesi ile bölge adeta bir kayık mezarlığına dönüştü.

Afyonkarahisar''ın Çay ilçesi Eber beldesinde, göçmen kuşların durağı olarak bilinen, tektonik kökenli son buzul çağı göllerinden Eber Gölü''ndeki kuruyan alan oranı, bu yaz yüzde 80''i buldu. Su derinliği bir dönem 24 metre olan Eber Gölü''nün su seviyesi, 1 metreye düştü.

Gölün çevresindeki suların çekilmesiyle daha önce batan tekneler de gün yüzüne çıktı. Bir zamanlar kayıklarla gezilen gölde suların çekilmesi ile bölge adeta bir kayık mezarlığına dönüştü. Gölün içler acısı hali eski görüntüleriyle birlikte özellikle sosyal medya sıkça paylaşıldı.

Akademisyen ve göl uzmanı Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eber Gölü''ndeki son duruma ilişkin inceleme sonuçları geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşmıştı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün can çekiştiğini belirterek, yöre halkının pişmanlığını da "Göle her bakımdan ihanet ettik. Hiç bitmez, kirlenmez, tükenmez sandık; o da canlıymış, bilemedik" ifadeleri kullandı.

Kesici, geçen yıl kirlilik ve kuraklıktan suyu çürümeye başlayan Eber Gölü''nde bir zamanlar su derinliğinin 24 metreyken, son yapılan ölçümlerde 1 metreye kadar düştüğünü vurguladı. Eber Gölü''nün kurumasındaki nedenlere dikkat çeken Kesici, "Vahşi tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle su talebi artıyor. Ayrıca sıcaklıklara bağlı buharlaşma da arttığı için göl kurumakta. Şu an baktığımızda gölün yaklaşık yüzde 80''i kurumuş, geriye batık ve çatlamış topraklar kaldı" dedi.

Kesici, Avrupa, Asya ve Afrika arasında göç eden kuşların, İstanbul üzerinden izledikleri göç yollarının önemli noktalarından birinin de Eber Gölü olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’NİN 12’İNCİ TATLI SU KAYNAĞI

Emir ile Sultandağları arasında Akarçay havzasındaki 125 kilometrekarelik alana sahip Eber Gölü, denizden 967 metre yüksekliği, barındırdığı 146 çeşit kuş, endemik türleri, biyoçeşitliliği ve Türkiye''nin 12''nci tatlı su kaynağı olarak biliniyor.

Bölge halkına balıkçılık, sazlık alanlarında kamış üretimi, avcılık ve doğa turizmi açısından da ekonomik katkı sağlayan Eber Gölü, barındırdığı 146 çeşit kuş türü ile endemik türleri ve biyoçeşitlilikle de dikkati çekiyordu.

 

 

İlgili Haberler