Bu şans bir daha gelmez

Bu şans bir daha gelmez

Bu şans bir daha gelmez

ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan, başvuru sayısının azalmasının sınava bu yıl girecek adayların üniversiteyi kazanma şansını artırıp artırmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi: “Tabii artırır. Geçen yılki kontenjanlar Açıköğretim hariç 430 bin civarındaydı. Bu yıl bu sayının azalmayacağını, hatta bir miktar artacağını söyleyebiliriz. Sınava giren aday sayısı da daha az olacağı için, bu yıl başvuran adayların üniversiteye gitme şanslarının geçen yıla ve bundan sonraki yıllara göre daha yüksek olacaktır. Geçen seneye göre yüzde 25 daha şanslılar. Ancak bu sadece bu yıla mahsus bir durumdur.”

 

“Taban puan farklı olur”

Başvuru sayısının azalması nedeniyle taban puanlarında bir yükselme veya düşme olup olmayacağı sorusuna Yarımağan şu karşılığı verdi: “Biz sıralama yaptığımıza göre puanlar da ortalamalara göre belirleniyor. Bu yıl sınava girecek kitle farklı olacağı için aslında bu yılın taban puanları geçen yıllardan bir miktar farklı olabilir. Bu yönde ayrıntılı bir çalışma yapmadığım için şimdiden artar ya da eksilir diye bir şey söyleyemiyorum ama önemli olan sıralamadır. Puanın mutlak değerinden çok adayın başarı sırasıdır. Aday kitle içinde 10 bininci mi, 20 bininci mi o önemlidir, puan o kadar önemli değildir. Bu yıl puanlarda bir miktar farklılıklar olabilir.”

Boy ve kiloya göre sınıf

Uzun boylu ve kilolu adayların, sınav başvuru formunda belirtmeleri halinde kendilerini uygun yerlere vereceklerini, kolçaklı sandalye ve küçük sıra kullanmayacaklarını belirten Prof. Yarımağan, kopyayı önlemek alınan tedbirleri de anlattı: “Adayların oturma yerlerinin planlamasını ve soru kitapçıklarının dağıtımını da Ankara’dan yani merkezden yapacağız. Hangi adayın nereye oturacağını, hangi soru kitapçığının verileceğini merkezden belirleyeceğiz.”

ÖSS’ye giren ve üniversitelere alınan öğrenci sayısı

2007

Kontenjan: 425 bin

ÖSS’ye giren aday sayısı:

1 milyon 641 bin 403

Yerleştirilen öğrenci sayısı:

392 bin 657

2006

Kontenjan: 402 bin 155

ÖSS’ye giren aday sayısı:

1 milyon 498 bin 893

Yerleştirilen öğrenci sayısı: 367 bin 690

 

2005

Kontenjan: 394 bin 284

ÖSS’ye giren aday sayısı:

1 milyon 730 bin 876

Yerleştirilen öğrenci sayısı:

378 bin 730

2004

Kontenjan: 391 bin 752

ÖSS’ye giren aday sayısı:

1 milyon 786 bin

Yerleştirilen öğrenci sayısı:

356 bin 883