Bu kez Asya vurdu

Bu kez Asya vurdu

Bu kez Asya vurdu

Global piyasalardaki çalkantıyı ABD müdahalesi de durduramadı. Tarihinin en kötü gününü yaşayan Asya borsalarındaki sert düşüşler dünya para piyasalarını da altüst etti. Küresel kargaşa İMKB’yi de vururken, yükselişe geçen dolar 1.2030 YTL’ye kadar alıcı buldu.

Amerika kaynaklı ikinci dalga

Asya çakıldı
piyasalar karıştı
ABD’nin müdahalesine rağmen sular durulmadı. Asya borsası tarihinin en kötü gününü yaşadı. İMKB’de hisseler 3.9 değer yitirdi, dolar 1.200’ü denedi.

Global piyasalardaki tedirgin hareketler, ABD’den yapılan müdahalelere rağmen devam ediyor. Asya borsalarındaki sert düşüşün ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda da (İMKB)  haftanın ilk seansında güçlü bir satış baskısı hakim oldu. Dolar, bankalararası piyasada dün  1.2030 YTL’ye kadar yükseldi. Uluslararası piyasalardaki tedirginlik de durulmadı. Cuma günü kapanışta ABD borsalarına hakim olan satışlar, dün etkisini çok daha ağır bir şekilde Asya’da gösterdi. İMKB ve Avrupa borsalarında da sert düşüş yaşandı. Resesyon (ekonomik yavaşlama) endişeleri  Asya borsalarına tarihinin en kötü günlerinden birini yaşattı. Bölgenin gösterge endeksi 2001 Eylül ayından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşarken, özellikle mali sektör üzerindeki ağır satış baskısı dikkat çekti.

Japonya’ da Nikkei endeksi günü yüzde 4,  Hong Kong borsası da yüzde 6 kayıpla noktaladı. Asya borsası ortalama 3.3 değer kaybetti.

İMKB’de hisseler
değer kaybetti
Geçtiğimiz haftayı hızlı bir yükselişle tamamlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İMKB, yeni haftaya beklentilere paralel satışlarla başladı. Endeks global piyasalara uyumlu hareket ederken, gelen satışlar hisselerin yüzde 3.9 değer kaybetmesine neden oldu. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk işlemlerin ardından 43 bin 740 puana geriledi. Uzmanlara göre İMKB dış piyasalara bağlı hareketini devam ettirecek. Özellikle ABD ’de hava düzelmeden içeride de borsanın düşüşe son vermesi çok zor gözüküyor. Bu nedenle hafta boyunca ABD’den gelecek veriler ve oradaki hareketler tüm global piyasaların kaderini belirleyecek.Uzmanlar piyasa ile birlikte düşüş eğiliminin süreceği yönünde görüş bildirdi.

İMKB, geçtiğimiz haftanın son gününü artış göstererek 44.000’ler bandındaki hareketi ile kapatmıştı. Dünkü dalgalanmanın da etkisiyle borsadaki kağıtların yönü aşağıya doğru oldu.

Endeks 35 bine gerileyebilir
Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, İMKB’nin orta ve uzun vadeli yükseliş trendini bozduğuna ve böylece son 1.5 yılın en zor dönemine girildiğine dikkat çekti. Uskuay, “Piyasaların yeniden güçlenmesi ve düşüşleri sindirmesi için zaman gerekli. Uzun vadeli yükseliş umudunun sürmesi için 42 bin önemli bir nokta. Endeks 35 bine gerileyebilir” dedi.

Borsa düştü dolar yükseldi
Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdürü Ertan Tansöker ise borsada yüzde 3-4 aralığında bir düşüş yaşanabileceğini, tüm dünya borsalarının dışarıya endeksli hareket ettiğini ve her yer kötü iken İMKB’nin iyi olmasının mümkün görünmediğini kaydetti. Dolar dün serbest piyasada günü 1.1860’tan tamamlarken Euro 1.7480’ten günü kapattı. Borsa 2. seans sonunda ise 43.915  değerinden günü tamamladı.