Korona virüs salgını, bağışıklık sistemi ve psikolojik zararların yanında vücuda da dışarıdan zarar veriyor. Uzun süre takılan maske ve eldivenlerin bazı kişilerde egzamaya yol açtığı biliniyor.
Egzama veya atopik dermatiti olan birçok kişinin aynı zamanda gıda alerjisi de vardır. Ancak, gıda alerjisi teşhisi konmamış bazı kişiler, belirli yiyecekleri yedikten sonra egzamalarında alevlenmeler yaşadıklarını fark ederler. Bu bir alerjiden çok gıda hassasiyeti olabilir. Belirli gıdalardan kaçınmaya yardımcı olabileceğinden, beslenmenizin egzamanızı nasıl etkilediğine dikkat etmeye değer.
Egzaması olanların kaçınması gereken 9 yiyecek:
1. İnek Sütü
İnek sütü, çocuklarda egzama alevlenmelerinin en yaygın suçlularından biridir. Ancak uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarının diyetlerinden sadece rutin olarak süt veya süt bazlı ürünleri çıkarmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Süt ürünleri bir çocuğun diyetinden tamamen çıkarıldığında, vitamin eksiklikleri ve başka sorunlar gelişebilir.
2. Yumurta
Yumurta, bebeklerde ve küçük çocuklarda egzama alevlenmesinin bir başka yaygın tetikleyicisidir. Onlardan kaçınmaya çalışıyorsanız, çırpılmış veya sahanda yumurtadan kaçınmak kolay olabilir, ancak ekmek gibi yemekler ve yumurtalı diğer unlu mamuller konusunda dikkatli olun.
3. Fıstık
Egzamalı kişilerin yer fıstığına alerjisi olması çok yaygındır. Alerji testi yapmayı düşünebilirsiniz.
4. Soya
Soya alerjileri de egzama ile bağlantılıdır ve bazı insanlar soya içeren yiyeceklerin egzamayı biraz daha kötüleştirdiğine inanır.
5. Gluten
Bazı insanlar gluten veya buğdayın egzama alevlenmesine katkıda bulunabileceğine inanıyor. Gluten tonlarca yiyecekte, hatta sakızlı şekerler, çorbalar ve soslar gibi bazı şaşırtıcı yiyeceklerde gizli olduğunu unutmayın.
6. Balık
Bazı uzmanlar, somon, sardalya ve ringa balığı gibi belirli balık türlerinin vücudunuzdaki iltihaplanma ile savaşabilecek mükemmel bir omega-3 yağ asitleri kaynağı olduğunu belirtiyor. Ancak diğerleri, balıkların genellikle alerjik reaksiyonlara neden olan yiyecekler listesinde olduğu konusunda uyarıyor. Vücudunuzun nasıl tepki verdiğini anlayana kadar dikkatli olmak isteyebilirsiniz.
7. Turunçgiller
Turunçgil meyveleri sulu, lezzetli ve yüksek miktarda C vitamini içerir. Ne yazık ki, egzamalı bazı insanlar için sorun yaratabilen Peru Balsamı (Myroxylon pereirae olarak da bilinir) adı verilen bir alerjen içerirler.
8. Domates
Turunçgiller gibi, domates de egzamalı bazı insanları potansiyel olarak tahriş edebilir. Aslında alerjik bir yanıtı tetiklemeseler de, bazı kişilerin egzama alevlenmelerine neden olabilirler.
9. Konserve Gıdalar
Dishidrotik egzama adı verilen bir egzama türünden muzdaripseniz, nikele duyarlı olabilirsiniz. Durum buysa, nikel içeren yiyecekler yemek, ayaklarınızda ve ellerinizde görülebilen küçük kabarcıklar gibi semptomları şiddetlendirebilir.
Kaynak: Sağlıklıyız.com
Nazım Hikmet'in 18 yaşında yazdığı şiirin sırrı ne?
CAATSA yaptırımları Dolar'ı etkileyecek mi?
Esnaf destek paketi yeterli mi? Orhan Uğuroğlu yorumluyor
Hamilelik döneminde hangi testler yapılmalıdır?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!