Dünya, 21 Aralık’ta yeni bir döneme giriyor. Kış gün dönümü olarak kabul edilen 21 Aralık''ta, kuzey yarım kürede günler uzamaya, güney yarım kürede kısalmaya başlıyor. Bu tarihte, kuzey yarım kürede en uzun gece, en kısa gündüz, güney yarım kürede en uzun gündüz ve en kısa gece yaşanacak.
JÜPİTER VE SATÜRN GÖRSEL ŞÖLEN VERECEK
LiveScience''de yer alan habere göre, iki gaz devi gezegenin 20 yılda bir meydana gelen yakınlaşması, 21 Aralık gecesi yaşanacak. İki gezegenin kavuşması, üst üste gelmeleri ve tek bir gezegen gibi parlamaları anlamı taşıyor.
ÇIPLAK GÖZLE İZLENEBİLECEKLER
Jüpiter ve Satürn''ün bu yılki "büyük birleşmede" sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bunun, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi. Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Kuzey Yarım Küre''de en kısa günün yaşanacağı 21 Aralık''ta, iki gezegenin buluşmasının çıplak gözle izlenebileceğini açıkladı.
NARDUGAN VE NEVRUZ
21 Aralık’ın diğer bir önemli yanı ise bahara doğru gidişin başlangıcı olarak kabul edilmesi. 21 Aralık’ın ardından doğa, baharın uyanışına doğru adım adım ilerleyecek. Doğanın uyanışı ise Nevruz Bayramı olarak kutlanıyor.
Azerbaycan Türkü ünlü gazeteci İbrahim Nebioğlu attığı mesajda, 21 Aralık Nardugan ve 21 Mart Nevruz’u şöyle açıkladı:
3 ay sonra Bayramdır, Novruz Bayramı.
Bu gün isə Qış fəslinin gəldiyini göstərən və 40 gün davam edən Böyük Çillə başlayır.
Mənim uşaqlığımda nənəmlə babamın Qazaxdan bizə qarpız göndərdiklərini xatırlayıram.
20 dekabr axşamı mütləq qarpız kəsilirdi bizdə.
Baxmayaraq ki, yaydan mühafizə edilən o qarpızın heç dadı olmurdu, amma bizimkilər çox sevinirdilər.
Böyük Çillənin gəlməsi Novruzun uzaqdan gələn ayaq sısləridir.
Çünki, Böyük Çillədən (21 dekabr-30 yanvar) sonra 20 gün sürəcək Kiçik Çillə (31 yanvar-20 fevral) və ən nəhayət Ala Çillə (20 fevral-20 mart) gəlir.
3 ay sonra Novruzdur…..)
21 MART DOĞANIN UYANIŞI OLARAK KABUL EDİLİYOR
21 Aralık gibi önemli doğa olaylarından biri de 21 Mart… 21 Mart’ta Türkler, yaşadıkları geniş coğrafyalarda baharın gelişini çeşitli etkinliklerle kutlayacak.
Orta Asya''dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.
Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı''nın Anadolu''da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi var.
GÖÇMEN KUŞLAR KUZEY YARIM KÜREYE’YE UÇACAK
Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.
Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart''ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.
EKİNOSK NE DEMEK?
21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks''u -23 Eylül Sonbahar Ekinoks''udur.
21 HAZİRAN’DA NELER YAŞANIYOR
Dünya açısından çok önemli günlerden biri de 21 Haziran’da yaşanıyor. İşte 21 Haziran gününün dünya açısından önemi:
• Güneş ışınları Yengeç Dönencesine 12:00’de dik düşer.
• Yengeç dönencesine dikilen çubuğun gölge boyu sıfır olur.
• Güneş ışınlarının atmosferdeki tutulma oranı Yengeç dönencesinde en azdır.
• Ekvatordan güneye gidildikçe geceler uzar, gündüzler kısalır.
• Ekvatordan kuzeye gidildikçe gündüzler uzar, geceler kısalır.
• Kuzey Yarım Küre’de yaz, Güney Yarım Küre’de kış başlangıcıdır.
21 EYLÜL SON BAHAR EKİNOKSUNDA NELER OLUYOR?
Sonbahar Ekinoksu, 21 Mart ve 23 Eylül''de güneşten gelen ışınlar ekvatora dik olarak gelir ve bu günler ekinoks olarak adlandırılır. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası''nda 6 aylık gecenin başlangıcıdır. Gece ile gündüzün eşitlendiği bu günde güneş ışınları ekvatora dik olarak düşmektedir.