Uzmanlara göre Marmara’daki sarsıntılar depremin öncüsü değil ancak bölgenin aktif olduğunu gösteriyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde büyük deprem olacak
Marmara Denizi’nde peş peşe gerçekleşen depremleri İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, ODTÜ Yapı Mekaniği ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı Yöneticisi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu ve İÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu değerlendirdi. Prof. Haluk Eyidoğan, Marmara Denizi’nde son günlerde meydana gelen depremlerin olası büyük depremin öncüsü olmadığını söyledi. Eyidoğan, “Bu yüzyılın ilk yarısında başta İstanbul olmak üzere Marmara Denizi’nin kuzeyindeki illeri etkileyecek bir depremin gerçekleşme olasılığı yüzde 60 civarında. Bu olasılığı göz önünde bulundurarak bu illerin hazırlıklı olması gerektiğini söylüyoruz” dedi.
Mutlaka olacak
Eyidoğan, “3 bin yıllık jeoloji tarihine bakıldığında Marmara Denizi’nde deprem olacağı kesin” diye konuştu. Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu ise bu depremlerin bölgenin aktif, diri, canlı olduğunu gösterdiğini söyleyerek “ Büyük bir deprem bekliyoruz. 30 yıl içinde olma ihtimali büyük. Elbette günün birinde olacak” dedi. Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da “Bu tür olaylar o fayın çok gerildiğini gösteren olgular. Halkı telaşa sevk etmemek lazım ama büyük deprem için vade o kadar da uzak değil. 20 yıl içinde deprem olabilir” diye konuştu.