Korona virüsün hafif geçirilmesinde işe yaradığı ortaya çıkan ancak kesinleşmesi için daha fazla kanıtın ihtiyaç duyulduğu d vitamini, günlük hayatta da önemli yer tutuyor. Uzmanlar, d vitamini eksikliği bulunan vatandaşların belli gıda takviyeleri ve aktivitelerle bu eksikliklerini bir nebze de olsa giderebileceğini aktarıyor.
Demir eksikliğinin belirtisi olarak başta yorgunluk, halsizlik ve tende solukluk gelse de başka belirtiler de var. İşte demir eksikliğinin belirtileri ve demir eksikliğine iyi gelen o besinler:
1. Olağandışı yorgunluk:
Yorgunluk, demir eksikliğinin en yaygın semptomlarından biridir. Bunun nedeni ise vücut dokularına daha az oksijen ulaşması ve onları enerjiden mahrum bırakılmasıdır.
2. Tende Solukluk:
Yüz, alt göz kapakları veya tırnaklar gibi bölgelerdeki solukluk orta veya şiddetli demir eksikliğinin bir işareti olabilir. Bu durum kana kırmızı rengini veren düşük hemoglobin
seviyelerinden kaynaklanır.
3. Nefes darlığı:
Nefes darlığı, demir eksikliğinin bir belirtisidir çünkü düşük hemoglobin seviyeleri, vücudun oksijeni kaslara ve dokulara etkili bir şekilde taşıyamadığı anlamına gelir.
4. Baş ağrısı ve baş dönmesi:
Baş ağrısı ve baş dönmesi, demir eksikliğinin bir işareti olabilir. Hemoglobin eksikliği beyine yeterli oksijenin ulaşmadığı ve muhtemelen kan damarlarının şişmesine ve basınç oluşturmasına neden olduğu anlamına gelebilir.
5. Kalp çarpıntısı:
Demir eksikliği durumlarında, vücudun oksijeni taşımak için kalbin çok çalışması gerekir. Bu, düzensiz veya hızlı kalp atışlarına ve hatta kalp hırıltısına, kalp büyümesine veya kalp yetmezliğine yol açabilir.
6. Kuru ve hasar görmüş saç veya cilt:
Deri ve saç, demir eksikliği sırasında kandan daha az oksijen alarak kurumasına ve hasar görmesine neden olabilir. Daha ağır vakalarda bu saç dökülmesine neden olabilir.
7. Dilde, ağızda şişme ve ağrı:
Ağrılı, şişmiş veya tuhaf bir şekilde pürüzsüz bir dil, demir eksikliği anemisinin bir işareti olabilir. Ağız kenarlarındaki çatlaklar da bir işaret olabilir.
8. Huzursuz bacaklar:
Demir eksikliği anemisi olan kişilerin huzursuz bacak sendromu yaşama şansı daha yüksektir. Bu durum dinlenirken bacakları hareket ettirmek için güçlü bir dürtü
gelmesi olarak açıklanır.
9. Kırılgan veya kaşık şeklindeki tırnaklar:
Kırılgan veya kaşık şeklindeki tırnaklar, daha şiddetli demir eksikliği anemisinin bir göstergesi olabilir.
Demir, vücudunuz tek başına üretemediği için düzenli olarak tüketilmesi gereken önemli bir mineraldir. Yine de, bazı insanların kırmızı et ve hem demir içeriği yüksek diğer yiyecekleri alımlarını sınırlamaları gerektiği unutulmamalıdır . Bununla birlikte, çoğu insan gıdalardan emdiği miktarı kolayca düzenleyebilir. Bu sağlanamadığında takviye olarak da almak mümkündür. Unutmayın, et veya balık yemiyorsanız, bitki demir kaynaklarını yerken bir C vitamini kaynağı ekleyerek emilimi artırabilirsiniz.
Hangi gıdalarda demir var ?
Kabuklu deniz ürünleri
Ispanak
Sakatat
Bakliyatlar
Kırmızı et
Balık
Kabak çekirdeği
Kinoa
Hindi eti
Brokoli
Bitter çikolata
Vücudumuzun günlük demir ihtiyacı ne kadar ?
Yetişkin erkekler : 8 mg
Yetişkin kadınlar : 18 mg
Demir ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir. Bebekler, çocuklar ve gençlerin değişken oranlarda demir ihtiyaçları vardır. Yetişkin erkeklerin ihtiyaçları daha sabitken, kadınlar yaş, hamilelik, adet dönemi veya emziren olup olmadıklarına göre dalgalanmaktadır.
Kaynak: Sağlıklıyız.com