Bu ada 50 yıl sonra yok olacak

Bu ada 50 yıl sonra yok olacak

Bu ada 50 yıl sonra yok olacak

Bilim adamları, Pasifik okyanusunda bulunan ve deniz seviyesinden yüksekliği sadece 2 metre olan Tuvalu ada devletinin, küresel ısınma nedeniyle 30-50 yıl içinde yok olacağını bildirdi.

Nüfusu 10 bin olan 'minik' devletin Başbakan Yardımcısı Tavau Teii, 'O günlerin hiçbir zaman gelmeyeceğini düşünmek istiyoruz. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Yokoluşun tek alternatifi balık olmamız ve suyun altında yaşamamız' dedi.

Güney Kore'deki bir çevre konferansına katılan Teii, Tuvalu'nun, insanoğlu yüzünden meydana gelen iklim değişimine karşı en hassas ülkelerden birisi olduğunu belirterek 'Bizim gibi ülkeler için çok geç olmadan tüm ülkeler sera etkisi yapan gazları azaltmak için çaba göstermeli' diye konuştu.

Konferansa gelirken ülkesini tehdit eden şartların bir listesini hazırlayan Teii, balıkçılık ve mercan ticaretinin azalması nedeniyle, az miktarda ihracat gerçekleştirdiği '.tv' uzantılı web sitesini dahi satılığa çıkardığını söyledi.

Teii, kendisi gibi yerlilerin mümkün olduğu sürece adayı terk etmeyeceklerini belirterek, buna rağmen, Yeni Zelanda hükümetinin Tuvalu'da yaşayan 2 bin vatandaşını tahliye etmek için hazırlıklara başladığını kaydetti.

Okyanus sularının ısınmasından dolayı, gerek mercan kayalıkları gerekse balıklar zarar gördüğünü bildiren uzmanlar, Pasifik'teki med cezir dalgalarının da her yıl biraz daha yükselmesi yüzünden adanın kıyılarının aşındığını söylüyor.