Kamu kuruluşu olan Ziraat Bankası''ndan aldığı kredileri geri ödemediği iddialarıyla gündeme gelen Demirören ailesinin, vergi cennetlerindeki faaliyetleri Pandora Papers ile ortaya çıktı.
Belgelere göre Demirören ailesinin vergi cenneti Britanya Virjin Adaları üzerinden Londra''da gayrimenkuller satın aldığı görüldü.
DW Türkçe''den Pelin Ünker ve Serdar Vardar''ın haberine göre, Demirören Holding''in Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören''in eşi Hazan Revna Demirören ve kardeşi Holding Yönetim Kurulu üyesi Fikret Tayfun Demirören''in ismi Pandora Papers belgelerinde geçiyor.
Kayıtlarda, Türkiye''de aldığı kredileri ödemeyen Demirören Ailesi''nin, vergi cenneti Britanya Virjin Adaları üzerinden Londra''da gayrimenkuller satın aldığı ve yatırımlarını vergi cennetlerinde değerlendirdikleri görülüyor.
Demirören''in Britanya Virjin Adaları''nda iki offshore şirketi olduğu görüldü. Şirketler üzerinden İngiltere''de gayrimenkuller alınıyor. İngiltere''de gayrimenkullerin offshore şirketler aracılığıyla alınması, ev sahiplerine büyük oranda vergi avantajı sağlıyor. Bu yolla yıllık ödenmesi gereken konut vergisi oranı düştüğü gibi veraset ve intikal gibi bazı vergilerden de muaf olunuyor.
Konuyla ilgili DW Türkçe''nin sorularını yanıtlayan Revna Demirören, "Sözünü ettiğiniz olaylar, rahmetli babamdan intikal eden ailevi işlemlerim olup 21 Haziran 2021 tarihinde Yurtdışı Varlıkları Bildirimine ilişkin kanun gereği ilgili makamlara iletilmiştir" ifadelerini kullandı.
Tayfun Demirören''in adı ise Dubai''de bulunan CW Partners isimli servet planlama, hukuk ve finansal danışmanlık şirketi ve Trident Trust belgelerinde geçiyor. Tayfun Demirören''e danışmanlık yapan CW Partners firması, Demirören’e ait kimlik ve adres bilgilerini teyit etmek için 28 Ocak 2019''da Trident Trust''a, offshore şirket kurmak için de gerekli olan çeşitli evraklar gönderiyor. Tayfun Demirören ve Demirören Holding konuyla ilgili gazetecilerin sorularına yanıt vermedi.
Demirören Holding, son yıllarda AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''la olan yakın ilişkisiyle gündemde. Sanayi, enerji, eğitim alanlarında yatırımları olan Holding; medya, şans oyunları, turizm, liman işletmesi, gayrimenkul ve teknoloji alanına AKP iktidarı döneminde girdi. Milliyet ve Vatan gazetelerini devralarak 2011 yılında medya sektörüne adımını atan Demirörenler, 2018 yılında Doğan Medya Grubu''na ait tüm yayın organlarını satın aldı. Holding, Ziraat Bankası''ndan iki yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vadeyle taksitlendirilen 675 milyon dolar kredi aldı. Ancak krediyi geri ödemediği iddia edildi.
Yıldırım Demirören, Forbes Türkiye''nin yayınladığı listeye göre 2020 yılında 550 milyon dolarlık servetiyle Türkiye''nin en zengin 64''üncü kişisi