Fatih ERBOZ/ANKARA
Türkiye'de işsizlik ve vatandaşın borcu her geçen gün artarken, AKP iktidarı bu konuda çözüm bulmakta zorlanıyor. CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, "Kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyenler 1 milyon 56 bin kişi olmuş, kanuni icra takibi 668 bin kişiye ulaşmıştır. Piyasada finans alanında meydana gelmiş olan bu sıkıntıların aşılması için hangi tür tedbirler almayı düşünüyor iktidar açıkçası belli değil. Bu sorunlara net çözümler üretilmesi ülkemizi ve vatandaşımızı rahatlatacak. Ancak bunlar tartışılmıyor, başka konular üzerinde duruluyor" dedi.
Vatandaşın borcunun her geçen gün artmasına rağmen, çözümün olmadığını kaydeden Arslan, Bankalar Birliği verilerine göre, karşılıksız çek tutarının yüzde 50, protestolu senet miktarının yüzde 39 artış yaparak âdeta patlama yaptığını ifade etti.
Arslan şöyle devam etti:
"Kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyenler 1 milyon 56 bin kişi olmuş, kanuni icra takibi 668 bin kişiye ulaşmıştır. Piyasada finans alanında meydana gelmiş olan bu sıkıntıların aşılması için hangi tür tedbirler almayı düşünüyor iktidar açıkçası belli değil. Bu sorunlara net çözümler üretilmesi ülkemizi ve vatandaşımızı rahatlatacak. Ancak bunlar tartışılmıyor, başka konular üzerinde duruluyor. Vatandaşın derdine çözüm olacak adımların atılması her geçen gün sorunları ağırlaştırmak dışında başka bir sonuç doğurmuyor."
CHP'li Arslan, sanayi üretiminin yüzde 2,7 oranında düştüğünü, gerçek işsizlik miktarının da 6 milyona ulaştığını bildirerek, "Genç işsizlik oranının yüzde 30'lara yaklaşmış olması Türkiye'nin sosyal ve ekonomik anlamda nasıl bir süreç içinde olduğunu gösteriyor. AKP iktidarı acaba bu sorunlara nasıl bir çözüm bulmak istiyor, merak ediyoruz" diye konuştu.
Türk ekonomisinin içinden geçtiği sürecin uluslararası kuruluşlar tarafından da gözlendiğini söyleyen Arslan, ekonomik değerlendirme kuruluşu Fitch'in raporu çerçevesinde Türkiye ekonomisinin durgunluk yaşayacağını belirttiğini dile getirdi. Arslan, "Elbette ki böyle bir durumun olmasını istemeyiz. Ancak yaşanacak olan piyasa durgunluğu karşısında önlemler alınırken, bu önlemlerin neler olduğunun da kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Bu önlemler nelerdir, hem muhalefet olarak biz, hem de tüm kamuoyu merak ediyor. Bunların açıklanması zarurettir. Ekonominin bir başka sorunu ise bütçe açığı. 2018 bütçesi 62 milyar açık vermiştir, bu açığı kapatmak için nasıl önlemler alınacak, AKP iktidarının bu konuda çözümü, yol haritası nedir önemli. Bunun da bilinmesi gerekir" şeklinde konuştu.
TAKİPTEKİ KREDİLER HIZLA YÜKSELİYOR
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 4 milyar 425 milyon lira azalarak 2 trilyon 480 milyar 21 milyon liraya geriledi. Bankacılık sektöründe net takipteki alacaklar, 16 Kasım itibarıyla bir önceki haftaya göre yüzde 0,30 artarak 27 milyar 640 milyon liraya çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık bültene göre, 16 Kasım haftasında bu dönemde mali kesime verilen kredilerin toplamı 71 milyar 790 milyon lira, mali kesim hariç toplam kredi hacmi 2 trilyon 260 milyar 258 milyon lira oldu.
Verilere göre, tüketici kredileri tutarı, 16 Kasım ile biten haftada 2 milyar 768 milyon lira azalarak 404 milyar 520 milyon liraya geriledi. Söz konusu kredilerin 192 milyar 279 milyon lirası konut, 6 milyar 343 milyon lirası taşıt ve 205 milyar 898 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu. Söz konusu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı 3 milyar 316 milyon lira azalarak 361 milyar 377 milyon liraya düştü.