Kürtçe’nin ikinci resmi dil olmasını talep edecekler, Anayasa’nın 1, 2 ve 3. maddelerinin değiştirilmesini teklif edecekler.
Kritik süreçlerde AKP’ye destek vereceği belirtilen DTP’nin, seçim bildirgesinde teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın başını çektiği bütün PKK’lılara ‘siyasi af’ ile birlikte ‘yeni anayasa’ da yer alıyor. Her fırsatta Türkiye’nin birlik ve beraberliğine dil uzatan, terör örgütü PKK ile olan güçlü bağlarını hiçbir zaman inkar etmeyen DTP, ‘bebek katili Öcalan’ın başını çektiği PKK’lılara genel af’gibi söylemlerini yerine getirebilmek için AKP ile işbirliğine hazırlanıyor.
‘Kürt sorununu’ da kapsayan yeni bir anayasa hayali kuran DTP’nin seçimde oylarını artırmasına rağmen 367 kabusu yaşayan muhtemel ortağı AKP’ye, Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi önemli konularda destek vererek, hedeflerini gerçekleştirmek isteyeceği tahmin ediliyor. 23 bağımsız adayla Meclis’e giren DTP’nin nihai amaçlarından biri de Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi ve Türkiye’nin çeşitli eyaletlere bölünmesi. Bağımsızların düzenlediği mitinglerde sahneye çıkan eski DEP’li Leyla Zana, “Artık Türkiye’nin eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir.
Ankara, Türkiye’yi eyaletlere böl ve Kürdistan eyaletini kur” diyerek, DTP’lilerin niyetlerine tercüman olmuştu. DTP’nin dış politikayla ilgili hedefleri de, yurtiçi amaçlarından farksız. Sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul ettirmek ve Kıbrıs’ta Rum’a taviz verilmesi de DTP’nin hedefleri arasında bulunuyor.
‘Temsilde adalet şart’
DTP’nin, seçim bildirgesinin ana eksenini, “Kürt sorununun sivil-demokratik çözümü ve özgürlükler” konusu oluşturuyor.
Bildirgede, “Sorun DTP’nin Meclis’e girmesi meselesinden öte, ulusal bir meseledir. Devletin yurttaşlarıyla modern ilişki kurmasının yolu aşiretçi yapılardan değil temsilde adaletin sağlanacağı bir seçim sisteminden geçmektedir” deniliyor.
Kıbrıs’ta Annan Planı’na destek
DTP’nin dış politika hedefleri arasında, sözde ‘Ermeni soykırımı iddialarını kabul ettirmek’ de var. DTP’nin parti programında, AB ile müzakere sürecinde Türkiye’nin karşılaşacağı en önemli sorunlardan birinin Ermeni soykırımı iddiaları olduğu belirtilerek, “Türkiye, tarihiyle yüzleşme cesareti göstererek, 1915’te tehcir ile yaşanan trajediyi ve sonuçlarını, bilimin ve tarihi gerçeklerin ışığında değerlendirerek çözüme kavuşturmak zorundadır” denildi.
Kıbrıs konusuna da yer verilen programda, çözümün Rum’a daha fazla tavizle sağlanacağına vurgu yapılarak, “BM düzleminde ve Annan Planı olarak bilinen bir çözüm Kıbrıs’ta barışın sağlanması için önemli bir zemin sunmaktadır” ifadesine yer verildi.
İşte bildirgeden satırbaşları...Kürtlerin siyasal alanın aktif özneleri olabilmesinin önündeki tüm engellerin kaldırılması için bildirgede özetle şu önerilere yer verildi:
* Siyasi af veya demokratik katılım programı yürürlüğe konmalı.
* Seçim barajı kalkmalı, partilerin faaliyetlerini kısıtlayıcı yasal engeller kaldırılmalı.
* Faili meçhul cinayetler aydınlatılmalı.
* Kürtleri dışlayıcı tanımlardan ayıklanmış yeni bir anayasa hazırlanmalı.
* Koruculuk sistemi kaldırılmalı.
* Bölge mayınlardan temizlenmeli.
* Kamusal alanda Kürtçe’nin serbest kullanılabilmesi için yasal ve hukuki düzenlemeler yapılmalı, çok dilli resmi hizmet ve siyasi faaliyet serbestliği sağlanmalı.
‘AKP ile görüşmeye hazırız’
DTP’den Diyarbakır milletvekili seçilen Selahattin Demirtaş, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Meclis çalışmalarında kilit rol oynayacaklarını ifade etti.
AKP’nin milletvekili sayısının Cumhurbaşkanı seçmek için yeterli olmadığını belirten Demirtaş, “Sadece Cumhurbaşkanı seçimi değil, Meclis’in her türlü çalışmasında bize ihtiyaç duyulacak.
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bize yönelik görüşme talebine açığız” dedi.