Boğazdaki tarihi Vaniköy Camisi alev alev yandı. Bir tarih işte böyle kül oldu

Boğazdaki tarihi Vaniköy Camisi alev alev yandı. Bir tarih işte böyle kül oldu

İstanbul Çengelköy'de bulunan tarihi Vaniköy Camisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Ekiplerin yoğun uğraşının ardından söndürülen yangın nedeniyle tarihi cami kullanılamaz hale geldi.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangın, denizden de Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı ekiplerin desteğiyle kontrol altına alındı.

Ekiplerin yoğun uğraşının ardından söndürülen yangın nedeniyle tarihi Vaniköy camisi büyük çapta hasar oluştu.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, 13.30 sıralarında Üsküdar ilçesi Kandilli Mahallesi'nde bulunan tarihi Vaniköy Camisi'nde henüz tespit edilemeyen bir nedenle yangın çıktığı anlatıldı.

Olay yerine süratle karadan ve denizden yangın söndürme ekipleri sevk edildiğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Denizden 3 sahil güvenlik teknesi, karadan İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5 itfaiye araç ve ekibiyle müdahale edilerek kontrol altına alınan yangını soğutma çalışmaları devam etmektedir. Ahşap kısımları yanan Vaniköy Camisi'ndeki yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatılmıştır."

TARİHİ VANİKÖY CAMİSİ

Üsküdar Kandilli'de Vaniköy Caddesi'ndeki cami, Vani Mehmet Efendi tarafından 1665'te yapıldı.

Sultan I. Mahmut zamanında da hünkar mahfili ilave edilen caminin tek minaresi ve şerefesi bulunuyor. Cami, dikdörtgen planlı, duvarları kagir ve kırma yapılı bir özelliğe sahip.

CAMİNİN VANİSİ:

Vaniköy’e de adını veren caminin banisi Vani Efendi, Sultan IV.Mehmet zamanında “Hünkar şeyhi” sanıyla sarayda nüfuslu bir zattı. Vanlı olduğundan ‘Vani’ olarak anılırdı. Vani Mehmet Efendidöneminin din alemi idi. O dönemde bir çok tartışmalara sebep olan Kadızade ve Birgivi hareketinin önde gelen kişilerinden biriydi. Kendi döneminden sonra oldukça sorunlara yol açan selefilik düşüncesi ülkede büyük huzursuzluklara sebep olmuştur.

Vani ismiyle tanınan Mehmet Efendi, Sultan I. Süleyman, Sultan II. Selim ve Sultan III. Murat devirlerinde yaşamıştır. Müderrislik, Rodos ve Manisa müftülüğü ile Kütahya ve Medine kadılıklarında bulunmuştur. Dini bilimlerin yanında edebiyatla da ilgilenen Mehmet Efendi, İmam Gazali'nin Kimya-ı Saadet eserini Türkçeye çevirmiştir. Ama asıl bilinen eseri El Cevheri'nin 'El Şihah' isimli eserinin tercümesi olan Vankulu Lügati'dir. Bu eser, Osmanlı tarihinde ve İbrahim Müteferrika'nın matbaasında basılan ilk eserlerden birisidir.

MİMARİ YAPI:

Vani Mehmet Efendi Camii, geniş dikdörtgen planlı, kagir duvarlı, kırma çatılı bir yapıdır. Girişi batı yönünde olan caminin, ön tarafında camekanlı bir bölüm vardır. Bu kısım bir çeşit son cemaat yeridir. Altı adet ağaç direkle dışarıya açılmış olan bir girişten, kare planlı harime geçilir. Harimin tavanı ahşap çubuklarla dikdörtgenlere ayrılmıştır. Mahfil, kuzey yönünde dört ağaç direk üzerindedir. Yapıda yuvarlak kagir olup, iç taşıyıcılar, çatı, döşemeler ahşaptır. Mihrabın alt tarafına dört, üst tarafına dört pencere açılmıştır. Alttaki pencereler dıştan yuvarlak kemerli, içeriden karedir. Üst pencereler ise her iki taraftan da yuvarlak kemerlidir.


İlgili Haberler