Boğaz’da 3. köprü rantı

Boğaz’da 3. köprü rantı

Boğaz’da 3. köprü rantı

3. Köprü’de rant yarışı
İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan üçüncü köprünün güzergahının sır gibi saklandığı, bu gizliliğe rağmen ÜLKER ve Sabah-ATV ihalesi için Başbakan Erdoğan’la görüştüğü öne sürülen Hüsnü Özyeğin’e ait FİBA adlı firmanın bu güzergahta arazi satın aldığı’ iddiaları Meclis’e taşındı. CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ilginç iddialarda bulundu. Topuz, Hürriyet Emlak Dergisi’nin Mayıs 2008 tarihli sayısında ’Alemdağ, üçüncü köprü ve 2B Yasası’nı bekliyor’başlıklı bir inceleme yazısında, rant amaçlı ve siyasi destekli politikaların aynı hızla devam ettiğine işaret edildiğini belirterek “söz konusu yazıda; İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan üçüncü köprünün güzergahının sır gibi saklandığı; ayaklarından birinin Sarıyer’de, diğerinin Beykoz’da olacağı tahmin edilen güzergahın çok az sayıda yetkili tarafından bilindiği yer almıştır.

Erdoğan Ülker bayisiydi

Yazıda, bütün bu gizliliğe karşın, ÜLKER ve FİBA gibi büyük firmaların da bu güzergahlarda arazi aldıklarına yer verilmiştir” dedi. Topuz, önergesinde şu sorulara yer verdi: ” Çok az yetkilinin bildiği ve sır gibi saklandığı ifade edilen bölgede ÜLKER ve FİBA gibi büyük firmaların arazi topladığına ilişkin iddialar hükümetinizce nasıl değerlendirilmektedir? Adı geçen firmalardan; ÜLKER firmasının, geçmişte bayiliğini yapmış olduğunuz bir firma olması, FİBA adlı firmanın da, Sabah- ATV ihalesi öncesi, Başbakanla görüştüğü ortaya çıkan Hüsnü Özyeğin’e ait bir firma olması sizce bir tesadüf müdür? Söz konusu firmalar, güzergahı sır gibi saklandığı ifade edilen yerlerden, arazi alımı yapmadan önce, şahsınızla ya da diğer yetkililerle, herhangi bir fikir jimnastiğinde bulunmuş mudur? ÜLKER ve FİBA gibi firmaların söz konusu alanda, topladıkları iddia edilen arazilerin miktarlarına ilişkin Hükümetinizde bir bilgi var mıdır?“ (ANKA)


Arazi fiyatlarında artış

Haftalık Ekonomist Dergisi, bu haftaki sayısında, İstanbul Boğazı’na yapılacak üçüncü köprünün güzergahını ve rant bölgelerini açıkladı. Derginin iddiasına göre, üçüncü köprü Yüşatepe ile Havan Tepesi arasında kurulacak ve Anadolu yakasında 2B arazileri ile Avrupa yakasında Çatalca bölgesine talep yükselecek. İzmit’ten Tekirdağ’a kadar çok uzun bir bölgede arazi fiyatlarında ciddi hareketlenlemeler olduğu, daha dar kapsamda ise Anadolu Yakası’nda Ömerli’den, Avrupa Yakası’nda Hadımköy’e kadar, köprü güzergahında yer alan bölgedeki arazi fiyatlarının kısa sürede yükseldiğini belirten Ekonomist’e göre Bayındırlık Bakanlığı, güzergah ile ilgili bir açıklama yapmasa da çok sayıda iş adamı ve inşaatçı, tarla hükmündeki arazileri toplamaya başladı. Birkaç yıl önce metrekaresi 5-10 YTL arasında değişen imarsız araziler şu sıralar 40-50 YTL’ye kadar alıcı buluyor. Köprünün yapılmasıyla birlikte bu rakamların daha da yükseleceği tahmin ediliyor. Ekonomist’in haberinde bazı holdingler ve ünlü kişiler Çatalca Yassıören, Boyalık, Dursunköy, Nakkaş, Baklalı ve Tayakadın’dan arazi aldı. Ekonomist’e konuşan Boyalık Köyü Muhtarı İbrahim Kula, Azerbaycan Eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in yeğeni Ali Haydar Aliyev’in Boyalık’ta 500 dönüm arazi aldığını ayrıca, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin 110, Sevil Sabancı’nın 100, Aslı Karadeniz’in 150 ve Sadık Albayrak’ın da 5 dönüm arsa aldığını ileri sürdü.