İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, böceklerin Samanyolu yıldızını pusula gibi kullanarak, geceleri yönlerini belirledikleri tespit edildi. Lund Üniversitesindeki bilim adamları, böceklerin geceleri yönlerini nasıl bulduklarını inceledi.
Araştırmada, gübre böceklerinin, görüş kalitesi ve mercek sistemi bakımından insan gözünden çok daha üst kalitedeki arı gözünden bile bin kat dahaiyi gördüğünü belirlendi.Zooloji profesörü Eric Warrant ve ekibinin, Ay ışığının olmadığı bir geceyaptıkları deneyde, 40 milyon yıldır ekosistemde yaşayan bu böceklerinrotalarından sapmadığı ortaya çıktı.Hem açık alanda hem de gökyüzündeki yıldızların yansıtıldığı ortamda yapılan deneyde, böceklerin yıldızları değil gökyüzünde düz çizgi gibi görünen Samanyolu'nu pusula gibi kullandığı anlaşıldı.
Yönünü her zaman buluyor
Vücutları sert kabukla kaplı gübre böcekleri, hayvanların biyolojik artıklarıyla besleniyor. Bu böcekler, yavrularını gübreden yaptığı kürenin içine enjekte ediyor. Burada doğup büyümeye başlayan yavruların dışarı çıkması için ise kürenin suyla temas ederek çözünmesi gerekiyor. Böceğin, inşa ettiği küreyi suya iterek götürmesi, yavrular için tehlike oluşturabiliyor. Gübre böceği, yavrularına zarar gelmesini önlemek için kendi ağırlığının 50 katı kadar olan küreyi mutlaka başı doğuya dönük şekilde itiyor. Gübre böceğinin, kürenin denge noktalarını gözeterek sürekli doğuyu tespit edebilmesi, bilim adamları için merak konusuydu.