BM: Barzani Kürdistan Cumhurbaşkanı

BM: Barzani Kürdistan Cumhurbaşkanı

BM: Barzani Kürdistan Cumhurbaşkanı

Irak’ın yeniden yapılanmasına yardımcı olmak amacıyla üç yıl önce oluşturulan ve BM Genel Sekreteri’nin Özel Temsilcisi olarak BM Irak’a Yardım Misyonu’nun (UNAMI) başkanlığını sürdüren Pakistanlı Ashraf Gazi’nin görevinden ayrılmasının ardından UNAMI yayımladığı bildiride gaf yaptı.

Genel Sekreter Ban ki-Moon’un Darfur’a özel temsilci tayin ettiği Ashraf Gazi’nin bölgeye üç günlük veda ziyareti hakkında UNAMI’nin yayımladığı haberde 'Bay Gazi, Kürdistan Cumhurbaşkanı Mesut Barzani, Kürdistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kasrat Rasul Ali, Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Kürdistan Parlamentosu Başkanı Adnan Al-Müfti ve bölgesel kabine mensupları ile görüştü' ifadesi yer alıyor. 

BM Genel Sekreteri sözcülerinden Farhan Hak’a 'Irak sorunuyla ilgili tüm Güvenlik Konseyi kararlarında Irak’ın bağımsızlık, egemenlik, birlik ve toprak bütünlüğünün sürekli teyit edilmesine rağmen Barzani’nin cumhurbaşkanı olarak nitelenmesi BM’nin Kürt bölgesini Irak’ta ikinci bir devlet olarak görmesi anlamına mı geliyor' sorumuza 'UNAMI, Mesut Barzani’den Kürt bölgesinin cumhurbaşkanı diye söz etmiş olmalı' yanıtını verdi.

Irak sorunu BM’de dün 19 ülkenin katıldığı üst düzey toplantıda ele alındı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın temsil ettiği bir günlük toplantıya katılan dışişleri bakanları arasında ABD’den Condoleezza Rice, Rusya’da Sergey Lavrov, S. Arabistan’dan Prens Suud Al-Faysal, Fransa’dan Bernard Kouchner, İran’dan Menuçehr Muttaki de vardı