İktidarın yeni ekonomi sistemi ile TL tarihinin en düşük seviyesine getirdi. TL’de yaşanan kayıplar Türkiye’yi yabancı yatırımcı için fırsatlar ülkesi yaptı. Türkiye’yi sıkıntıya sokan tablo yabancıya ‘ucuza hücum’ fırsatına dönüştü.
KATAR’DAN SONRA BAE... KÖRFEZ UCUZ TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN SIRADA
Şirketler, bankalar değerlerinin çok daha altında satışa konuldu. Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, 1.5 ay önce Türkiye’nin gidişatı nedeniyle ortaya çıkacak fırsatları değerlendirmek istediklerini söyledi.
‘KENARDA KALMIŞ VARLIKLAR’ İÇİN PAZARLIK MASASI ÇOKTAN KURULMUŞ
Doha’dan sonra Abu Dabi de benzer açıklama yaptı. Devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi’nin Başkanı el Suwaidi “TL zayıf, alım yapmak için harika bir zaman” dedi. Finans, lojistik ve gıda sektörüyle ilgilendiklerini açıkladı. Türkiye Varlık Fonu’yla ‘birkaç fırsat’a yönelik görüşmelerin başladığını kaydeden Suwaidi’nin “bazı kenarda kalmış varlıklar var” ifadesi dikkat çekti.
UCUZ TÜRK LİRASI YATIRIM İÇİN FIRSAT
Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı yabancı yatırımcıların iştahını kabarttı. Varlık Fonu’na devredilen birçok şirket zarar gerekçesiyle özelleştirilirken Birleşik Arap Emirlikleri’nin kamu yatırımlarını yöneten varlık fonu ADQ’nun CEO’su Suwaidi birkaç fırsatı değerlendirmek için Varlık Fonu’yla görüştüklerini açıkladı. Türk Lirası’ndaki düşüşün bazı fırsatlar sunabileceğini ifade eden Suwaidi, uzun vadede yatırım için ‘’harika bir zaman’’ olduğunu vurguladı.
Merkez’in faiz indirim döngüsü, ekonomi yönetiminin verdiği yanlış kararlar Türk Lirası’na tarihi değer kaybı yaşattı. TL’de yaşanan kayıplar Türkiye’yi yabancı yatırımcı için fırsatlar ülkesi yaptı. İlişkileri yıllardır bölgesel sorunlardan dolayı bozuk Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), son dönemde ekonomik bağlarını güçlendirmeye ve aradaki gerilimi azaltmaya odaklanmak adına görüşmeler yürütüyordu.
Yaşanan gelişmeler sonrası BAE’nin Türkiye’de yatırım atağına hazırlandığı bildirilmişti. Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilen birçok şirket zarar ettiği gerekçesiyle özelliştirilirken Birleşik Arap Emirlikleri’nin kamu yatırımlarını yöneten varlık fonu ADQ’nun CEO’su Muhammed Hasan el Suwaidi, birkaç fırsatı değerlendirmek için Varlık Fonu’yla görüştüklerini açıkladı.
Financial Times’a verdiği demeçte, Türk Lirası’ndaki düşüşün bazı fırsatlar sunabileceğini ifade eden Suwaidi, uzun vadede yatırım için ‘’harika bir zaman’’ olduğunu söyledi. Suwaidi, TVF bünyesindeki şirketlerin de olduğunu, TVF elinde bulunan paraya sıkışmış zor durumdaki bazı şirketleri incelediklerini sözlerine ekleyerek, ‘’Türkiye Varlık Fonu ve portfolyolsunda bulunan şirketlerle süren görüşmeler var. Zor durumdaki bazı varlıklar için kalkınma sağlayacak birkaç platform geliştirmek için seçenekler değerlendiriyoruz’’ dedi.
Türkiye’nin tüm bu gelişmelere rağmen yine de cazip bir yatırım olasılığı olduğunu söyleyen BAE’li yönetici ‘’Türkiye’nin en sevdiğim yanı, Almanya’ya lokasyon olarak 12 saat içinde ulaşacak bir noktada bulunması ve 84 milyon nüfusunun olması. Sektörler için büyük bir güç merkezi; harika lojistik öneme sahip, bu yüzden kesinlikle ilgileniyoruz’’ ifadelerini kullandı.
BOTAŞ VE TÜRK TELEKOM ÖZELLEŞTİRİLECEK Mİ?
Son olarak, TVF portföyünde yer alan bir kamu iktisadi teşebbüsü olan BOTAŞ’ın ithalattan doğan vergilerinden, Hazine’nin vazgeçmesine dair düzenleme yapılacağı bildirilmiş, bunun için ‘özelleştirmeye hazırlık’ yorumları yapılmıştı. Hükümetin BOTAŞ’ın doğalgaz ticareti ve iletim bölümlerinin ayrılması, daha kârlı iletim bölümünün ileride hisse satışına uygun hale getirilmesini amaçladığı sektör kaynaklarınca bildirilmişti. BOTAŞ, doğalgaz ve petrol ticareti, depolaması ve taşımacılığı gibi konularda faaliyet gösteriyor. Öte yandan, TVF, Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon A.Ş.’yle görüşmelere başladığı duyurmuştu.
KATARLI BAKAN: ''TÜRKİYE''NİN YAŞADIĞI ZORLUKLARDAN FAYDALANMAK İSTİYORUZ"
6 Aralık 2021 tarihinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed Abdulrahman El Sani ile bir araya gelmişti. Şeyh Muhammed görüşmede “Türk kardeşlerimizin alacakları önlemler bu krizin aşılmasını sağlayacak. Bizim Türkiye’yle olan ilişkilerimiz çok güçlüdür. Desteğimiz devam ediyor. Katar’ın Türkiye’deki yatırımları büyük ve bu yatırımların sonuçları olumludur. Ve biliyorsunuz ki, Katar’ın Türkiye’deki yatırımları eskiye dayalı ve yeni değildir, çok sağlam temellere dayalı. Bu kriz geçici bir krizdir ve inşallah aşılacak, böyle meydan okumalardan daha güçlü çıkarız” diye konuşmuştu.
Reuters’ın aktardığına göre Katarlı bakanın ‘Türkiye’nin yaşadığı ekonomik zorluklardan ortaya çıkacak fırsatları değerlendirmek istediklerini’ söylemesi dikkat çekmişti.
‘KENARDA KALMIŞ BAZI VARLIKLAR VAR’
Muhammed Hasan el Suwaidi, Türkiye’de finans, lojistik ve gıda alanında yatırımlarla ilgilendiklerini açıkladı. Suwaidi, Türkiye Varlık Fonu’yla -Fon’un kendi portföyünde bulunan bazı şirketler dahil- ‘birkaç fırsat’ üzerindeki görüşmelerin çoktan başladığını açıkladı. Suwaidi, “Sizi dahil edebilecekleri veya sizin onlar üzerinden bir platform geliştirebileceğiniz, bazı kenarda kalmış varlıkları var” dedi.
‘TÜRKİYE PARA BİRİMİNDEKİ DÜŞÜŞLE BOĞUŞUYOR’
Türkiye’nin para birimindeki değer kaybı ve enflasyonla boğuştuğunu yazan Financial Times, haberini devamında ‘’Krizden sorumlu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alışılmışın dışındaki para politikası nedeniyle Türkiye şu anda para birimindeki büyük düşüşlerle boğuşuyor. Öte yandan lira geçen yıl değerinin yaklaşık yüzde 45’ini kaybetti ve artan enflasyonla uğraşmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
ERDOĞAN ŞUBATTA BAE’YE GİDECEK
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed, 24 Kasım 2021’de Ankara’yı ziyaret etmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan’ın da Şubat ayında BAE’yi ziyaret edeceğini açıklamıştı.
Kaynak: Karar