Bir yanımız bahar bahçe bir yanımız kar!..

Bir yanımız bahar bahçe bir yanımız kar!..

Bir yanımız bahar bahçe bir yanımız kar!..

Dört mevsim TÜRKİYE
Türkiye’nin kuzey ve doğu bölgelerinde kış bu yıl erken bastırdı. Karadeniz’de yoğun kar nedeniyle yollar kapanırken, Antalya ve Muğla’da turistler deniz keyfi yaptı

Sonbaharın olanca hızıyla sürdüğü Türkiye’de bazı bölgeler kışa erken girerken, bazı bölgelerde güneş yüzünü göstermeye devam ediyor. Gümüşhane, Trabzon, Erzurum, Ardahan ve Giresun’da kar yağışı görülürken, hava sıcaklığının 30 derece ölçüldüğü Muğla’nın Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerinde turistler denize giriyor. Hava sıcaklığının 3 ile 10 derece arasında değiştiği Gümüşhane merkez ile Kürtün ve Torul ilçelerinde önceki gün akşam saatlerinde başlayan sağanak, dün sabah yerini kara bıraktı. İlçelerde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı. Kürtün’e bağlı 30 yayla yolu ulaşıma kapandı. Elmalı köyü Çatak Yaylası’nda mahsur kalan bir vatandaş köylülerin yardımıyla kurtarıldı. Sarıtaş ve Kadırga Yaylası’nın yolunun açılması için çalışmalar sürerken, Kazıkbeli ve Güvende yaylalarında kar kalınlığının 1 metreyi bulması nedeniyle bölgeye dozerler gönderildi. Buradaki vatandaşların sağlıklarının iyi olduğu belirtildi. Kürtün’ün Günyüzü köyünde yağışın etkisiyle heyelan oldu.Harşit Çayı dere yatağını kapatması sonucu oluşan göl nedeniyle Üçtaş İlköğretim Okulu boşaltıldı.

Yaylada mahsur kaldılar
Trabzon’da Hayrat ve Şalpazarı ilçeleri başta olmak üzere yüksek kesimlerdeki ilçelerde 25 köyün yolu ulaşıma kapandı. Maçka’ya bağlı Üçgedik Yaylası’nda yaklaşık 20 evde 50 kişi mahsur kaldı. Giresun’un Görele ilçesine bağlı Sis Dağı Yaylası’nın bazı obalarında evlerinde mahsur kalan 40 kişi, kurtarılmaya çalışılıyor. Sivas’ın Suşehri ilçesinde Mahmutoğlu Yaylası’nda mahsur kalan 21 kişi kurtarıldı. Ardahan’da kar yağışı tarım arazilerine büyük zarar verdi. Erzurum ve Ardahan’da sıcaklıklar sıfırın altına indi.

Güney sıcaktan yanıyor
Hava sıcaklığının 30 derece ölçüldüğü Muğla’nın Bodrum, Fethiye ve Marmaris ilçelerinde tatil yapan turistler denize girerek, güneşli havanın keyfini çıkardı. Antalya’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle turistler  sahilde güneşlendi.  Aydın’ın Didim ilçesinde güneşli hava nedeniyle turistler Altınkum sahilini doldurdu. Didim’de hava sıcaklığı 26 derece ölçülürken, turistler, güneşlenerek, sıcak havanın tadını çıkardı. İzmir’de,  sıcak hava nedeniyle vatandaşlar açık alanları tercih etti.


Karadeniz’de yoğun kar yağışı etkili olurken, Aydın Didim’de vatandaşlar serinlemek için denize girdi.


Meteorolojiden yağış ve sel uyarısı
Devlet Meteoroloji  İşleri Genel Müdürlüğü’nce yapılan “meteorolojik uyarı” da, Rize, Trabzon, Giresun, Artvin, Ordu ve Hopa çevrelerinde sağanak yağış beklendiği belirtildi. Uyarıda ani sel, su baskını, heyelan, taşkın, yıldırım düşmesi ve ulaşımdaki aksamalar konusunda dikkatli olunması istendi. Hava sıcaklığının iç ve doğu bölgelerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer kesimlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği bildirildi. Türkiye’nin beş büyük kent merkezinin hava koşulları şöyle: İstanbul’da bugün hava ılık, yarın ise soğuk havayla birlikte yağmur etkili olacak. Ankara parçalı bulutlu 20 derece. İzmir güneşli ve sıcaklık 22 derece hissedilecek. Bursa ve Adana ise az bulutlu.

* Marmara: Parçalı ve az bulutlu. Bugün ılık ve güneşli olan havanın ardından soğuk hava ve sağanak yağmur geliyor.
* Ege: Yarın bölgede sıcaklık 2-3 derece düşecek.
* Akdeniz: Güneşli havaların ardından yarın bölgede daha kapalı ve serin bir hava hakim olacak.
* Güneydoğu: Havalar çok serinliyor. Sıcaklık Diyarbakır’da 21 dereceye kadar düşüyor.
* Doğu Anadolu: Kuzeyi ile Van çevreleri aralıklı yağışlı. Kars ve Erzurum’da karla karışık yağmur görülecek.
* Karadeniz: Sinop’tan Artvin’e kadar olan kesim soğudu, sıcaklık Artvin’de 8, Trabzon’da 13 dereceye iniyor.
* İç Anadolu: Az bulutlu ve açık, bölgenin kuzeydoğusu parçalı çok bulutlu, Sivas çevreleri sağanak yağışlı.