“Koru Korudur” mottosuyla Salı-Perşembe günleri saat 14:00-17:00 aralığında Validebağ Korusunun girişinde imza kampanyası başlatan gönüllüler, korunun Birinci Dereceden Sit Alanı olduğunu, içerisinde yerli ve göçmen olmak üzere yaklaşık 127 kuş türünün olduğunu ve korunun koru olarak kalmasını istediklerini belirttiler.
Validebağ Korusu’nu millet bahçesine dönüştürmek için 175 adet elektrik direği, 500 araçlık otopark, yürüyüş alanları ve su tesisatlarının yapılması planlandığını ifade eden Validağ Gönüllüleri ilerleyen dönemlerde farklı yapılaşmaların olacağından endişe duyduklarını da ekledir.
Koru yaklaşık 365 bin metrekare büyüklüğü ile Anadolu yakasının en geniş yeşil alanı olma özelliğini taşıyor.
“DOĞAL HALİNİ KORUYABİLMİŞ SON KORU”
Kent ekolojisinin önemli bir parçası olan Validebağ Korusu, İstanbul koruları içerisinde büyük oranda doğal halini koruyabilmiş son korudur. Özenle bakımı yapılarak korunması gerekirken maalesef Üsküdar Belediyesi tarafından değişik isimlerdeki projeler devam ediyor.
Önce Çılgın Proje (Hyde Park), sonra Kent Ormanı daha sonra da Millet Bahçesi projeleri gündeme geldi. Şimdi de “Koru Düzenlemesi ve Rehabilitasyon” adı altında yeniden Millet Bahçesi projesi uygulanmak istenmektedir.
Son günlerde Validebağ’da katliama hazırlık olarak basında yer alan ve 22 Nisan 2021 tarihinde açıklanan davanın bilirkişi raporunda bilim insanları tarafından da korudaki tehlikeler tespit edilmiştir. Raporda ;
“Validebağ Korusu Millet Bahçesi Peyzaj Projesi dahilinde, koruda yer alan flora ve faunanın birbirinden ayrılmaz önemli habitat parçası oldukları ve ekosistem açısından bir zincir teşkil ettikleri, hazırlanan proje kapsamındaki fiili müdahalelerin söz konusu zincirin tahrip olmasına etki edeceği ve Koru özelliğinin yitirilmesine ve çöküşüne giden bir sürecin başlangıcı olabileceği endişesi oluşmuş olup ekosistemin devamlılığı bakımından dava konusu projenin uygulanmamasının yerinde olacağı kanaatine varılmıştır.”
Üsküdar Belediyesi dava konusu olan Millet Bahçesi projesinin adını “Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” olarak değiştirerek yapmayı düşündüğü uygulamaları kamuoyuna şu şekilde duyurdu:
“500 Araçlık Otopark, Festival Alanı, Açık Hava Sineması, Çim Anfi, Yoga-Plates Alanı, İzci Eğitim Alanı, Köpek Gezdirme Alanları, Yürüyüş Yolları, Koşu ve Bisiklet Parkuru, Piknik Alanları, Meyve Bahçeleri.”