Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayımlanan yeni bir araştırmaya göre 2000'lerin ortasında NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve Fomalhaut b olarak adlandırılan bir ötegezegen, ortadan kayboldu; ancak gökbilimciler şimdi, aslında bu cismin kozmik bir çarpışmanın ardından kalan bir toz bulutu olduğunu düşünüyorlar.
Araştırmacılar, iki cismin çarpışma sonucu birbirlerini parçaladığını ve arkalarında uzayda görülebilen ince toz parçacıkları bulutu bıraktığını söylüyorlar. Söz konusu araştırma, ilk keşifteki bulguların yanlış olduğunu gösterse de, bu yanılgı daha şaşırtıcı bir keşfe kapı açmış olabilir.
Webtekno’da yer alan habere göre, makalenin başyazarlığını üstlenen Arizona Üniversitesi Steward Gözlemevi'nden gökbilimci Andras Gaspar, "Bu çarpışmalar son derece nadirdir. Dolayısıyla bu kozmik olaylardan birini keşfetmemiz son derece önemli. Hubble Uzay Teleskobu, doğru zamanda doğru yerde olduğu için şanslıyız” ifadelerini kullandı.
Steward Rasathanesi Astronomi Profesörü George Rieke ise "Fomalhaut yıldız sistemi, dış gezegenlerin ve yıldız sistemlerinin nasıl evrimleştiğine dair fikirlerimiz için mükemmel bir test laboratuvarıdır. Diğer sistemlerde bu tür çarpışmalara dair kanıtımız var, ancak bu büyüklükte bir çarpışmaya Güneş sistemimizde rastlamamıştık. Keşif, gezegenlerin birbirlerini nasıl yok ettiklerine ışık tutabilir” ifadelerini kullandı.