İngiliz yazar Alan Moorehar, Gelibolu adlı kitabında şöyle der: “O genç ve dahi Türk Şefi’nin o esnada orada bulunması, müttefikler bakımından tarihin en acı darbelerinden biridir.”
...Ve ‘Tek Adam’ kitabının yazarı Şevket Süreyya Aydemir ise Çanakkale’yi “Mustafa Kemal’in zuhuru” olarak görür.
1915 Mustafa Kemal’in Çanakkale savaş sahnesinde parladığı ve adını dünya askerlik tarihine altın harflerle yazdırdığı yıldır.
1915’in 101. yılında 2016’da; Mustafa Kemal’in Anafartalar Kahramanı olarak tarihe geçtiği o büyük savaşın başlangıcı olan 19 Şubat 1915 saat 09.35’e geri dönerek o günleri, Müttefik Donanması’nın Boğaz’ın dış tabyalarını bombalamasıyla başlayan, boğaz boğaza gerçekleşen dünya tarihinin en kanlı savaşlarından birini, değişik bir bakış açısıyla sizlere sunmak istiyorum. (Cumhuriyetimizin ne şartlarda kurulduğunu unutmamamak için, yakın tarihimizi sırası geldikçe tekrar hatırlamakta fayda görüyorum. KEA) Çanakkale savaşları bir gençlik savaşı olarak da kabul edilir. Cephede şahadet şerbetini içenlerin çoğunluğunun daha henüz bıyıkları bile terlememiş, yurdun dört bir köşesinden koşarak gelen lise talebelerinin okullarını da bulabildiğimiz kadarıyla aktaracağız. Bu arada saldırının neden 19 Şubat’ta yapıldığını, o günün özelliğinin ne olduğunu da belirtelim şöyle ki;
Gordon planının eylemine 19 Şubat saat 09.45’te başlandı. Bu tarih 1807 yılında İngiliz filosunun Çanakkale Boğazı’ndan geçerek İstanbul önlerine gelmelerinin 108. yıl dönümüne rastlamaktadır. (İngilizlerin yaptığı hiçbir şey tesadüf değildir. Mutlaka daha önce kaybettikleri bir savaşın intikamı için seçilmiş bir tarihtir, ya da başarıyla sonuçlanmış bir eylemin yıl dönümüdür... Bunda da öyle olmuştur. Bu konuda kısa bir tarihi bilgi verelim: Osmanlı-İngiliz Savaşı, 1807-1809 yılları arasında gerçekleşmiş, Napolyon Savaşları’nın bir parçasıdır. Üçüncü Koalisyon sırasında Osmanlı Büyükelçisi olan Horace Sebastiani, Fransa Cumhuriyeti’nin Sırbistan’da çıkan isyanı bastırmaya yardım etmesi karşılığında, Osmanlı’nın Boğazları Fransız gemilerin açarak, Rusya İmparatorluğu’na savaş açmasını teklif etti. Bunun üzerine Osmanlılar Ruslara savaş ilan etti. Bunu duyan Büyük Britanya hükümeti, Osmanlılar’ın Horace Sebastiani’yi sınır dışı etmesi, Tuna Prensliği’ni Ruslara vermesi ve Fransızlara savaş ilan etmesi için ultimatom verdi. Osmanlılar ultimatomu umursamadı.
Bunun üzerine Büyük Britanya, Osmanlılara savaş ilan etti. 1807 yılında Büyük Britanya, Çanakkale Operasyonu’na başladı. 19 Şubat 1807’de, Sör John Duckworth komutası altında Britanya Donanması, Çanakkale’yi ve Gelibolu’yu işgal etti. Bunu takiben Büyük Britanya, İstanbul’a ilerlemeye başladı. Marmara Denizi’nde Osmanlı Donanması’nı yendi. Donanma, İstanbul Boğazı’na varınca, buradaki sert savunmayla karşılaştı. Bir süre adalar ve İstanbul önlerinde gövde gösterisi yaptıktan sonra halkın direniş karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. Dönüş yolunda ise Çanakkale’yi geçerken bataryalarımızdan ummadıkları bir topçu ateşiyle karşılaştılar, 130 ölü ve 412 yaralı vererek Boğaz’dan ayrıldılar. Kaynak: Vikipedi. KEA)