Bin 468 lisenin 1.'si hiçbir yere giremedi

Bin 468 lisenin 1.'si hiçbir yere giremedi

Bin 468 lisenin 1.'si hiçbir yere giremedi

ÖSS ve YDS sonuçları açıklandı. Tercih gönderen 958 bin adaydan 528 bini lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. 90 bin kontenjan boş kaldı. Lise birincilerinin açıkta kalması dikkat çekti.

529 bin yeni üniversiteli
ÖSS ve YDS sonuçları açıklandı. 528 bin 728 aday üniversiteye yerleştirilirken, lise
birincisi bin 468 öğrenci hiç bir yere giremedi. Yaklaşık 90 bin kontenjan boş kaldı

Haber: Sümeyra YILMAZ
14 Haziran’da gerçekleştirilen Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile 21 Haziran’da yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Adaylar sonuçları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin http://osys.osym.gov.tr ve http://osys2009.osym.gov.tr adresli internet sitelerinden öğrenebilecekler. Sınav sonuç belgeleri adaylara gönderilmeyecek. Adaylara ilişkin yerleştirme ve kimlik bilgilerini içeren fotoğraflı aday listeleri, elektronik ortamda üniversite rektörlüklerine iletilecek. ÖSS’yi kazanarak tercih yapma hakkı elde eden veya sınavsız geçiş hakkı bulunan toplam 1 milyon 390 bin 332 adaydan 958 bin 628’i ÖSYM’ye tercih formu gönderdi. Tercih gönderen adaylardan üniversitelerin lisans programlarına toplam 290 bin 97, ön lisans programlarına da 238 bin 631 olmak üzere toplam 528 bin 728 kişi yerleştirildi.

Boş kontenjanlar
Üniversitelerin lisans programlarında toplam 26 bin 639, ön lisans programlarında toplam 61 bin 932 olmak üzere toplam 88 bin 571 kontenjan boş kaldı. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 6 bin 730, ön lisans programlarında 40 bin 8,  vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 8 bin 180, ön lisans programlarında 20 bin 438, KKTC’deki üniversitelerin lisans programlarında 10 bin 810, ön lisans programlarında bin 367, diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans programlarında da 919, ön lisans programlarında 119 kontenjan dolmadı. Açıköğretimde ise kontenjan sınırlaması olmayan lisans programlarına 138 bin 624, ön lisans programlarına 114 bin 875, kontenjan sınırlaması olan lisans programlarına 2 bin 850, ön lisans programlarına da bin 600 öğrenci kayıt yaptırmaya hak kazandı.

Birinciler boşta kaldı
Tercihte bulunan 7 bin 513 ve sınavsız geçişten yararlanan 242 okul birincisinden toplam 4 bin 951’i üniversitelerin lisansa programlarına yerleşmeye hak kazandı. Okul birincilerinden bin 73’ü sınavsız geçişten yararlanarak ön lisans programlarına yerleşirken, 37’si ÖSS yoluyla ön lisans programlarına kayıt yaptırma hakkı elde etti. Lise birincilerinden 226’sı açıköğretimi kazandı. Böylece toplam 6 bin 287 lise birincisi üniversitelere yerleşti, bin 468’i ise açıkta kaldı.

İllerin durumu
ÖSS’de SAY-1 puan türünde en başarılı il olan Karaman’da ÖSS’ye başvuran 4 bin 950 adaydan 2 bin 689’u (Yüzde 54.3) üniversiteye yerleşti. SAY-1’de en başarısız il durumundaki Ardahan’da ise ÖSS’ye başvuran 2 bin 86 adaydan bin 54’ü (yüzde 50.5) üniversiteyi kazandı. ÖSS’ye İstanbul’dan giren 222 bin 575 adaydan 132 bin 648’i (Yüzde 59.5), İzmir’den giren 70 bin 48 adaydan 40 bin 937’si (yüzde 58.4), Ankara’dan giren 108 bin 789 adaydan 61 bin 489’u (Yüzde 56.5) üniversiteli oldu.

Kayıtlar 31 Ağustos’ta
Yükseköğretim programlarına kayıtlar, 31 Ağustos-7 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Adaylar, kayıt için gerekli evrakla birlikte yerleştirildikleri üniversitelere başvurarak kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.

Kredi ve yurt
başvuruları başladı

Üniversiteye yerleşmeye hak kazanan öğrenciler için burs, öğrenim ve katkı kredisi ile yurt başvuruları başladı.
Başvurular, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (YURTKUR) “http://www.kyk.gov.tr” internet adresinden yapabilecek. Yurtlarda barınma hakkı kazanan adaylar, 31 Ağustos-11 Eylül 2009 tarihleri arasında kayıt yaptırabilecek. Yurtlar 23 Eylül 2009 tarihinde hizmete açılacak.

Şampiyonların tercihi tıp fakülteleri
SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinin birincisi, SAY-1 puan türü ikincisi Mustafa Öztürk Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Tıp’a girmeye hak kazandı. SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde ikinciliği paylaşan Ali Can Göksel Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği’ne, Semih Ucarı kapsamlı burslu olarak Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ne yerleşti. SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde ikinciliği paylaşan, İngilizce puan türünde birinci olan Berkay Dertsiz ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdi. SÖZ-2 puan türünde birinci olan Serhat Güzel Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü burslu kazandı. Aynı puan türünde ikinci olan İlyas Avcı Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kapsamlı burslu olarak yerleşti.

Sayısal puan türü
SAY-1 puan türü birincisi Gülşen Yücel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne, SAY-2 birincisi Çağatay Ermiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne, ikinciliği paylaşan Ömer Yakar burslu olarak Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne, Anıl Akyel ise ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne girdi. EA-2 puan türünde birinci olan Mücahid Erdoğan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümüne, ikinci Mustafa Lütfi Eker Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne burslu olarak, üçüncü Cemre Polat ise Koç Üniversitesi İngilizce Hukuk Fakültesi’ne burslu olarak yerleşti. Dil puanlarında Fransızca’da birinci olan Muazzez Çiğdem Oba İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümünü, Almanca birincisi Mertcan İpek Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı.

Sercan, hayaline kavuştu
Sercan Aydın, sonuçları internet cafede ablası Hatice Aydın ile öğrendi.
Adana’da ailesinin fedakarlığı ve özel çabasıyla ÖSS Sözel-2 puan türünde Türkiye 176’ncısı olan görme engelli genç, hayalindeki rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünü kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. ÖSS yerleştirme sonuçlarını ablası Hatice Aydın ile internet kafede kontrol eden ve ikinci tercihi Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi’ni kazandığını öğrenen 18 yaşındaki Sercan Aydın, sevincini ailesiyle paylaştı. İnsanlara faydalı olabileceği bir bölüm kazandığı için çok mutlu olduğunu belirten Aydın, başarısında en büyük payın ailesinde olduğunu söyledi. Görme engelinin hiçbir zaman kendisini umutsuzluğa düşürmediğini belirten Aydın, “Bedensel engelin hayallerin önüne geçemeyeceğini kanıtladım, mutluyum” dedi.

YÖK’ten pahalı üniversitelere yakın takip
YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, üniversitelerin öğrenim ücretleri konusunda değerlendirmeler yaptı. Türkiye’deki bazı üniversitelerin ABD’deki üniversitelerden daha pahalı olduğunu belirten.Prof. Eriş, “YÖK olarak buna karışamıyoruz, ama şu anda 12 vakıf üniversitesi başlangıçta vaat ettikleri yükümlülüklerini yerine getirmedi.  Hatta bazılarında ikazın ikinci aşamasına geçildi. Sonraki aşamada kontenjan vermiyoruz. İkazın gereğini yerine getirmezlerse, önümüzdeki yıl kapatılma kararı gelecek” dedi.

Merkezi sınava eleştiri
Merkezi sınavı da eleştiren Eriş, 139 üniversitenin merkezi sınavla yönetilmesi ve öğrenci yerleştirilmesinin aklın alacağı bir durum olmadığını öne sürerek, “Çin’de bile böyle bir olay yok, üniversiteler kategorize edilmiş. Bu kategorilere göre sınav yapılıyor. Biz, her şeyi merkezden yapmayı seviyoruz” dedi.