Bilkentliler görünmezlik pelerini yaptı

Bilkentliler görünmezlik pelerini yaptı

Bilkentliler görünmezlik pelerini yaptı

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) araştırmacıları, cisimleri belli frekanslarda görünmez kılan nanoteknoloji tabanlı malzeme geliştirdi

NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay’ın başkanlığını yürüttüğü projede doktora öğrencisi Atilla Özgür Çakmak tarafından geliştirilen “görünmezlik pelerini” teknolojisi, askeri araçların üzerine kaplanacak bir metamalzeme sayesinde istenilen frekans bandında, tankların hatta havadaki uçakların görünmezliğine olanak sağlıyor.Prof. Dr. Özbay, alıcı ve verici arasına konan metal bir silindirin elektromanyetik ifadelerle “görünmez” kılındığını söyledi. 

Cisimler görünmez oldu
Özbay, geliştirdikleri metamalzemelerle saklanmak istenilen cismin etrafının kaplandığını ve belli elektromanyetik dalgalar için görünmez hale geldiğini kaydetti. Deneylerde radyo frekanslarında bir metal silindirin elektromanyetik ifadelerle görünmez hale getirildiğini anlatan Özbay, “Normalde metal bir yüzeyin, üzerine gelen dalgaları saçılıma uğratması beklenir. Oysa ki metal silindir metamalzemeler kullanılarak örülen pelerin sayesinde, elektromanyetik dalgalar yollarına bozulmaksızın devam ediyor. Sistemi elektromanyetik dalgalar yardımıyla tarayan bir okuyucunun ortadaki metal silindiri fark etmesi imkansızlaştırıldı” dedi. (AA)

Türkiye, bu çalışmayla, görünmezlik pelerinini üretme teknolojisine erişebilen ABD ve iki Avrupa Birliği üyesi ülkenin ardından 4. ülke konumuna geldi.