Türk yemek kültüründe başlıca ürünlerden biri olan turşunun, sağlığa faydaları da klinik ortamda kanıtlandı. Uzmanlar, özellikle soğuk kış aylarında turşunun, bağışıklık üzerinde yaptığı etkiye dikkat çekiyor. Ancak turşu ile ilgili dikkat çeken bir özellik daha var… Uzmanlar, bağışıklık sisteminin yüzde 70 ila 80 arasında bağırsaklarda korunduğunu belirterek, turşunun direk bağırsaklara sirayet etmesi nedeniyle önemli bir etki yarattığını söylüyor.
Hürriyet’te yer alan habere göre Diyetisyen Maggie Moon, lahana turşusunun düşük kalorili olmasının yanı sıra oldukça besleyici olduğunun da altını çiziyor. Lahana turşusu, C, K ve B6 vitaminleri, lif, demir, manganes, potasyum bakımından bir hayli zengindir. Aynı zamanda probiyotik bir besindir. Oksidatif hasara karşı koruma sağlayan flavonoidler ve antimikrobiyal bileşikler de barındırır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUYOR
Bağışıklık sisteminin tahminen yüzde 70 ila 80'i bağırsakta yaşadığından, bu iki sistem ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Sağlıklı bir bağırsağı destekleyen herhangi bir gıda aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemini de destekler.
GÜÇLÜ BİR LİF KAYNAĞI
Araştırmalar, lahana turşusunun klinik olarak IBS'ye yardımcı olduğu gösterilen fermente gıdalardan biri olduğunu ortaya koydu. Çalışma, lahana turşusunun pastörize edilip edilmediğine (probiyotik içermemesine) göre faydalar gösterdi. Araştırmacılar bunun probiyotiklerden çok prebiyotik lifle ilgisi olduğu anlamına geldiğini düşünüyor.
Prebiyotik lifler bağırsaktaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı oluyor, böylece daha iyi gelişebiliyorlar. Bu lifler, genel sindirim ve bağırsak sağlığını destekleyen sağlıklı ve dengeli bir mikrobiyom oluşturmak için kritik öneme sahiptir. Öte yandan 1 fincan lahana turşusu, günlük önerilen değerin yüzde 15'ine eşit olan dört gram lif içerir.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR
Bir fincan lahana turşusu, günlük önerilen K vitamini değerinin yüzde 15'ini içerir. Bu vitaminin yetersiz alımı kan damarları ile ilişkili kalp hastalığı için bir risk faktörüdür. Lahana turşusu ve K vitamini yönünden zengin diğer yiyecekler yemek kalp sağlığını destekleyebilir. Ek olarak, araştırmalar probiyotiklerin tansiyonu biraz düşürdüğünü ve kan şekeri seviyelerini iyileştirebileceğini göstermiştir Lahana turşusu lif içerdiği için kalp sağlığını da destekleyebilir.
KEMİK YAPISINI DA DESTEKLİYOR
K vitamininin kalp sağlığını destekleyebileceği gibi, kemik gücünü de desteklediği biliniyor. Lahana turşusunda bulunan K vitamini daha güçlü kemiklere, daha az kırılmaya ve daha az kemik kaybına yardımcı olabiliyor.