İstanbul'da artan korona virüs vakalarının ardından 5 gün boyunca İstanbul'da olacak olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'na ilk kez Ankara dışında başkanlık etti.
Koca, "Son 7 güne göre vaka artışı yüzde 85'ten fazladır. Bu artış korkutucudur. İstanbul'da durumu kontrol altına alamazsak salgın korkutucu bir boyuta ulaşacaktır" dedi.
Bakan Koca'nın açıklamaları şu şekilde:
Korona testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4’ü İstanbul’da… Bütün kurumlar olarak teyakkuzdayız. Durum bize olduğu kadar size de büyük sorumluluk yükleniyor. Oran 16,5 milyonluk nüfus ile birlikte düşünüldüğünde korkutucudur.
İstanbul’un yakın temaslısı dediğimiz Balıkesir ve Tekirdağ’da yüzde 96’dır. Tüm Türkiye İstanbul’un temaslısıdır. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak, salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır. Hareket halindeki nüfusu 20 milyon olan İstanbul’un salgının merkezi olmasını önlemek için el birliği ile sağladık.
Şimdi aynı durum ile karşı karşıyayız. Kışı burada geçirmek üzere yoğun dönüşler oldu. Kurallara uyumun azalması ile birlikte İstanbul’da salgın hızla tırmandı, tehlike karşısında teyakkuza geçiyoruz ancak riski salar salmaz hayatı akışına bırakıyoruz.
"KURUMLARDAN EVDEN ÇALIŞMALARIN SAĞLANMASI İSTENDİ"
Salgın ile savaşta disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. Kişilerin göstereceği küçük ihmallerin bedeli büyüktür. Sevgili İstanbullular kurallara uyabilmek için baş etmekte en çok zorlandığımız engel, kalabalıktır.
Kamu kurumlarının yetkilileri ile bir araya gelerek, kurallarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Toplu yerlerde kurallar için planlama yapılması gerektiğini söyledik. Özel sektörde iş saatlerinin teması azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi ele alınacak konular arasındadır. Kurumlardan evden çalışmalarının sağlanması istenmiştir.
Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım, en büyük risk kaynaklarındandır. Bu çözümlerin üretilmesi, teması ve hareketliliği çok azaltacaktır. Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederken, artış 1 iken 3, 3 iken 9 şeklinde olacaktır. Çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor. Bugünkünün 3 katı tablo, tahayyülü bile zordur.
Temel şart olarak maske ve mesafe kurallarına uymamız gerekiyor. Dışarı çıktığımız 3 yere uğruyorsak, bunu 1’e indireceğiz. Günde 3 kişi ile görüşüyorsak, 1 kişi ile görüşeceğiz.
Toplu taşıma araçlarında riskin azalması gerekiyor. Kendimizi disipline sokalım. Dışarıya 3 kere çıkmak yerine 1 kere çıkın derken hayatınıza sınırlama getirmenizi talep ettiğimizin farkındayız ancak hürriyetlerinizden toplum yararına fedakarlık etmeniz gerekiyor. Eğer maske ve mesafe kurallarına uymazsanız, sağlık çalışanlarımız yasal hakları olan izinleri kullanamayacak. Size şunu diyorum, hareketliliği ve teması azaltın.
Dışarı çıkmanız halinde tedbiriniz alın. Esnek mesai saatlerine geçmek için elinizden geleni yapın. Çalışanlar bir aradaysa, bir arada ise bir hasta ile hepsi temas altında olur. Çalışanlarınızın sağlığını önlemek için doğru olan budur. Gelinen noktada desteğinize daha çok hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.
Zorunlu olmayan ziyaretlerden kaçının, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Yakalanmayı göze alacağınız seyahatleri düşünün. Maskenizi çıkarmayın. Sosyal mesafe kuralına uymak varken kurala uyun, uymuyorsanız hastalığı göz ardı edecek kadar sebebiniz olmalı. Testi pozitif çıkanlar, temaslarını tam bildirsinler. Başka ailelerle, kalabalıklarla bir araya gelmeyin.
Salgının bu aşaması disiplin istiyor. Sağlık hizmetlerinde sistemin tıkanmasına yol açacak bir durumumuz yok. 112 acil ekiplerimizden filyasyon ekiplerine kadar salgınla mücadelemizin tüm birimleri ile buluştuk. Sizden şunu hatırlamanızı istiyorum, her kapasitenin bir sonucu vardır. Tedbirler hayattan mahrum kalmak anlamına gelmiyor.
Mevcut şartlara karşı hareketliliği 3’te 1’e indirmemiz gerekiyor. Korona virüs sadece kişilerin maruz kaldığı bir hastalık değil, Türkiye’nin kalbinin attığı yerde başarmak zorundayız. Sağduyunuza güveniyoruz. İstanbul, tüm yönetim birimleri ile harekete geçmiştir.
Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere tedbirlerin devreye geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyoruz.
İstanbul’da sağlık altyapımız çok güçlü, ciddi bir yatak kapasitemiz söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Çam Sakura Şehir Hastanesi ve 2 tane Acil Durum Hastanesi bu dönemde devreye girdi. Şu dönemde bu anlamda bir sorun olmadığını söyleyebiliriz. İstanbul’da toplam yatak sayımız 48 bine yakın. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66…
Erişkin yoğun bakım yataklarında… Yani şunu söylemek istiyorum yoğun bakımlarda yüzde 66’dan kastım, sadece korona hastalarından bahsetmiyorum. Diğer hastalar da içinde.
Bizim 9 bine yakın yoğun bakım hastamız var ve 3 bin yatağımız boş duruyor.
Özel sektör ile de görüşmeler yaptık, özel sektör pandemi hastanesi değil, kovidli hastaya ayrı bir şekilde bakmak gibi bir yaklaşım içinde oldu. İstanbul’da bir sorun olmadığı ancak olmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle biz hassasiyeti anlatmaya, vatandaşımızın kuralına uyumunu fazlası ile istiyoruz. Biz de bakanlık olarak özellikle salgın sadece sağlık bakanlığının sorumluluğu altında değil. İlgili bakanlıklarla yakın iş birliği içindeyiz.
Bir iş birliğini toplu yaklaşım ve mücadele içinde olursak başarabiliriz. Bakanlıklar olarak üzerimize düşeni yaptığımızı söylemek istiyorum. Maske, mesafe ve temizlik noktasında çok hassasiyet göstermemiz, kalabalık ortamlara karışmamız ve eve de misafir almamız gerekiyor.
Müzik hizmeti veren mekanların saatleri ile ilgili de önümüzdeki günlerde düzenleme gerçekleştirilecek.
Ağır hasta sayımız bugün biraz daha artmış oldu. Test sayımız da arttı, 77 vatandaşımız hayatını kaybetti.
Öncelikle bu toplantı bir pandemi toplantısı değildi, bu toplantı bir İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı da değildi. Bu, ilçe sağlık hekimlerimiz ve başhekimlerimizin bir araya geldiği, filyasyon durumlarını değerlendirme toplantısıydı. Bir pandemi toplantısı kurumu değildi. Ve bu toplantıda ayrıca 5 gün ve şu an 7 gün oldu.
Bu 1 hafta boyunca İstanbul’da olmam nedeniyle, yerel yöneticiler olmak üzere üniversiteler ve özel sektör dahil olmak üzere birtakım toplantılar için planlar yapıldı.
İstanbul’da ilçe belediye başkanları ile görüşüp, büyükşehir belediye başkanı ile görüşmeme durumu olur mu. Ve pazartesi de ilçe belediyeleri ile görüşüldü, büyükşehir belediye başkanımızın ise bir rahatsızlığı oldu. Arkadaşlarımız başkanın yakın takibindeler.
Başkanın takibini yapıyoruz, kendilerini çok iyi hissediyorlar. Ben pandemi zeminin siyasi zemine çekilmesinin siyasilere bir şey kazandıracağını sanmıyorum. Yani siyaset zeminine çekilmemesi noktasında bir kararlılık içinde olacağımızı da söylüyorum.
AŞI ÇALIŞMALARI
Gelen aşı ile ilgili bildiğiniz gibi 16 yerli aşımızın çalışması devam ediyor. Bu aşılardan insan çalışmasına çok yakın olan 3 tane aşı olduğunu daha önce söylemiştim, bugün özellikle deneysel araştırma laboratuvarımızı da uluslararası anlamda bir laboratuvar, ziyaret etmiş oldum.
Bu aşıların çalışmalarının yapıldığı bir yer, hafta sonu bir aşıda istenilen şekli ile tamamlanırsa, gelecek hafta muhtemelen insan uygulamalarına başlanacak. Ancak ondan önce 5 gün karantinaya alım süreci var. Gelecek hafta insan süreçlerinin başlamasını ön görüyoruz. Ancak stretilazson çalışmalarının başarı ile gitmesi gerekiyor.
Ülkemizde faz 3 aşamasında iki aşı var, bunlarla ilgili bağışıklık raporlarını alacağız. Bir aşıda istediğimiz gibi sonuç alınırsa, Aralık ayında 5 milyonu dozu uygulamak istiyoruz.
Her şey normal giderse en az 3-4 aşının uygulama şansı elde edeceğini düşünüyorum.
Vali bey, filyasyon ile ilgili sorunları değerlendirmek için toplantıdalardı. Bu konu ile ilgili talimatlar oldu, bunu söylemek için bulunuyordu
İstanbul ve çevre şehirleri için herhangi bir kısıtlama düşünmüyoruz. Biz İstanbul’da salgın tırmanışa geçiyor derken, vatandaşlarımızın tedbir almaları gerektiği için söylüyoruz.
Bundan 1,5 ay Urfa, Mardin, Batman, Ankara’da benzer tedbirleri alarak biz sonuçları aldık. İstanbul, şu anda Ankara’nın 5 katı… Ankara bu tedbirler ile geriledi.
Diğer illerimiz için de aynı şeyleri söylüyorum, 16 milyon vatandaşımız tedbirlere uyma konusunda hassasiyet gösterirse, biz buradan başarı ile çıkarız, ben buna eminim.
Testlerin erken sonuçlanması çok önemli. Erken sonuçlanması ile birlikte aynı gün temaslı takibini yapmak istiyoruz. Eğer bunu gerçekleştiremezsek, pozitif olan kişinin bulaştırdığı söz konusu olur. Onun için başarılı olmak açısından testleri en erken dönemde sonuçlandırmamız gerekiyor. Özellikle İstanbul’da test kapasitesini çok artırdık. Şu an 37 saatten 27 saate indirdik, biz bunu 8-10 saatte indirmek istiyoruz.
Bundan sonraki süreçte şöyle bir durum da söz konusu olacak, vatandaştan ilk numune alındığında ilk 4 saatte herhangi bir kısıtlama olmayıp, 8 saatten sonra kısıtlama getirmiş olacağız. O dönem ne kadar uzarsa, bu bulaştırıcılığı uzatma açısından 20 saat boyunca HES koduna işlemiş olacağız. O kişinin ulaşım ve benzeri seyahat dahil olmak üzere birçok açıdan seyahati şüpheli olacak. Dolayısıyla erken dönemde testi çalışıp, sonucu verme çabası içinde olacağız.
Grip aşısı son dönemde çok işlenen bir konu oldu. Grip aşısı 1 yıl önceden sipariş edilir. Dünyada aşı arzı yüzde 20 oranında arttı. Geçen yıl İngiltere 25 milyon aşı temin etti. Dolayısıyla biz geçen yıllarda serbest eczanelerden grip aşısı temin etme imkanı olmasına rağmen tüketilen aşımız 1 milyonun üzerindeydi.
Dolayısıyla bunun yüksek oran ile temin etme şansımız düşük. Şimdi 2. 2 milyonu ettik, 3 milyonun üzerinde ise temin etme çabası içindeyiz.
Diğer ülkeler en fazla yüzde 30 artışa gitti. Eczacılar Birliği, ortada olmayan bir aşının olduğu ifade edildi ancak ortada yoktu. O aşıyı almak için de çok çaba sarf ettik. Ruhsatlı olan aşıyı herkese getirebilir, Türkiye’de ruhsatı olmayan aşıyı halk sağlığı alabilir.
Ama ortada olmayan, x firmasında var denilerek bir aşıyı pazarlamamaları gerekiyor. Ve aşıyı temin etme açısından yoğun bir çaba içinde olduğumuzu tüm vatandaşımız bilsin. Kimlere öncelikle aşı yapılması gerektiğini tespit ettik.
Kasım ayının ilk haftası içinde 12 bin sağlık çalışanını alım ilanına çıkacağınızı da buradan müjdelemek istiyorum.
İstanbul’da son 1 hafta içinde vaka artış oranı yüzde 62.. Büyükçekmece, Sarıyer, Bakırköy, Beylikdüzü, Bayrampaşa, Şişli, Tuzla, Sancaktepe şeklinde gidiyor.
Türkiye’deki hasta sayısının yüzde 40’a yakını İstanbul’da… Ağır hasta sayısı ise yüzde 38 civarında
Özellikle İstanbul’da son bir haftada, neden artış oldu. İstanbul dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri. Mutasyon daha çok bulaşıcılığın artması şeklinde karşımıza çıkıyor. Virüs artık daha kısa süreli bir arada olma şeklinde bulaşıyor. Bir restoran, kafede maskenin takılmaması durumunda daha hızlı bulaşıyor.
Bulaşıcılığın, virüsün daha çok arttığı ve bizim maske, mesafeye el hijyenine dikkat edilmesine dikkat edelim diyoruz ama bir araya gelmelerin 6-7 kişiden fazla olmaması gerektiğini söylüyoruz. Virüs eskiye göre daha fazla bulaştırıcı hale gelmiş oldu.
Olabildiğince il hıfzıssıhha kurullarımız yurt içi ve dışı uçuşlarda HES uygulaması zorunluluğu getirdik ve bu uygulamayı daha da yaygın hale getirme çabasında olacağız. İstanbul’un şartları gereği, vatandaşlarımızın tedbirlere uyması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim hareketliliğimizi azaltmamız gerekiyor.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy açıkladı Avcılar depremi yeni mi artçı mı?
6₺'yi bildi 8₺'yi bildi peki şimdi dolar ne olacak? Remzi Özdemir yanıtlıyor
Meme kanseri teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?
Koronavirüs ve Zatürre aşısı nedir?