Bilim Kurulu üyeleri ‘aman dikkat’ diyerek uyardı. Testi pozitif çıkanlar mutlaka yapsın. İkinci kez daha mı ağır geçiyor

Bilim Kurulu üyeleri ‘aman dikkat’ diyerek uyardı. Testi pozitif çıkanlar mutlaka yapsın. İkinci kez daha mı ağır geçiyor

Korona virüs tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin ve Favipiravir ilaçları etkili olmuyor mu? Korona virüse ikinci kez yakalananlar hastalığı daha mı ağır geçiriyor? Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Levent Akın, Ateş Kara, Afşin Emre Kayıpmaz ile Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Güner Sönmez bu soruları yanıtladı.

Korona virüs tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin ve Favipiravir ilaçları tartışma konusu olmuştu. Dünyada ve Türkiye’de bu ilaçların işe yaramadığı iddialarıyla gündeme gelmişti. Öte yandan korona virüse haziran ayında yakalanan ve tedavisinin ardından testleri negatife dönen teknik direktör Yılmaz Vural’ın yeniden korona virüse yakalanması ve durumunun ağır olması yeni bir tartışma başlatmıştı.

Hürriyet’ten Meltem Özgenç, bu soruların yanıtını konuların uzmanları Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Levent Akın, Ateş Kara, Afşin Emre Kayıpmaz ile Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Güner Sönmez’e sordu.

İşte Türk bilim insanlarının yanıtladı.

yenicag-levent-akin.jpg

“KORONA VİRÜSÜ DOĞRUDAN ETKİLEYEN BİR İLAÇ YOK” 

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın: “Şu anda Hidroksiklorokin ile ilgili çok çeşitli yayınlar var. Bu yayınların çoğunda etkili olmadığı söyleniyor. Çok sayıda yayın kalp rahatsızlığı olanların dikkatli kullanması ya da kullanmaması gerektiğinin altını çiziyor. Kalbin ritmini etkileyecek, zarar verecek etkileri olabiliyor, bu nedenle yakından takip şart. Favipiravir etkisinin ise kısıtlı olduğu düşünülüyor. Ancak Favipiravir virüsün sayısını da hastalığın şiddetini de azaltabiliyor. Tabii ki hastaya uygun dozda verilmeli ve hastalar bu ilacı doğru kullanmalı. Zaten dünyada korona virüsü doğrudan etkileyen bir ilaç yok.

yenicag-guner-sonmez-001.jpg

“FAVİPİRAVİR ETKİLİ BİR İLAÇ”

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Güner Sönmez: “En çok sorulan sorulara kısa cevaplar, Favipiravir verildi, kullanayım mı? Evet. Etkili bir antiviral. Bu sıtma ilacı değil, karıştırmayalım. İlk gün 8+8 şeklinde uygulanır. Kalp krizine neden olmaz. Sadece karaciğer enzimlerini ve üreyi geçici olarak bir miktar yükseltir.”

yenicag-ates-kara-001.jpg

“TÜM İLAÇLAR BUNLARI KISITLI ORANDA YAPIYOR“

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara: “Bugün dünyada ve Türkiye’de korona virüse karşı yüzde yüz etkili ilaç yok. Aslında tüm virüsler için ilaç sayısı zaten az. Ama ‘ilaçların farklı özelliklerini inceleyip, acaba koronadan korur mu, hücreye girişini azaltabilir miyiz, çoğalmasını azaltabilir miyiz’ diye bakıyoruz. Tüm ilaçlar bunları kısıtlı oranda yapıyor.

İKİNCİ KEZ DAHA MI AĞIR GEÇİYOR

Prof. Dr. Ateş Kara, “Henüz dünyada böyle bir istatistik yok. Hastalığı geçiren herkeste koruyucu cevap yani antikor oluşmuyor. Antikor, kimi ne kadar koruyacak tam bilgimiz yok. Ancak gözlemlerimize göre ikinci kez geçiren küçük bir grup hastalığı birinciden daha ağır geçiriyor”

yenicag-afsin-emre-kayipmaz-002.jpg

"VİRÜSÜN MUTASYONA UĞRAMA İHTİMALİ VAR"

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “COVID-19’u geçirmiş ve iyileşmiş bir kişinin bir süre sonra virüsle yeniden karşılaşmasıyla enfekte olması reenfeksiyon olarak tanımlanıyor. Benzer virüslerden edindiğimiz deneyim böyle bir yeniden bulaşma hadisesinin mümkün olabileceği yönünde. Bununla birlikte bu durum oldukça nadir. Hastalığı geçirmiş bireyler de mutlaka uygun maske kullanımına, kalabalıklardan kaçınmaya, kalabalık ve kötü havalandırılmış kapalı ortamlarda uzun süre bulunmamaya, en az 2 metrelik fiziki mesafeyi korumaya ve sıkı el hijyenine devam etmeli. Çünkü virüsün mutasyona uğrama ihtimali var. Ayrıca bireyler arasında bağışıklık sistemi yanıtı da farklılık gösterebiliyor."

(Kaynak: Hürriyet)

 

İlgili Haberler