Japonya''daki Tsukuba Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırma kapsamında ''groove'' müziğin beynin performansını artırdığı ortaya koydu. Araştırma ekibinin başında olan Profesör Hideaki Soya, "Sonuçlar şaşırtıcıydı" diye konuştu.
Independent Türkçe’nin haberine göre, Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan yeni araştırmada ABBA’dan Be Gees’e kadar birçok ünlü müzisyenin parçalarını içeren bu müzik türünün, dinleyicinin ''yürütücü işlevini'' geliştirdiği sonucunu ortaya kondu.
Araştırmada beynin yürütücü işlevden sorumlu bölgesi ''sol dorsolateral prefrontal korteks''teki aktivite ve müziğin bu bölge üzerindeki etkisi incelendi.
58 KATILIMCIYA DİNLETİLDİ
Araştırma ekibi, groove diye nitelenebilecek, 120 BPM''lik (saniyede iki vuruş) ritme sahip, tempolu bir parça oluşturdu. Söz konusu parçanın dinletildiği 58 katılımcının beyni fonksiyonel yakın kızılötesi spektroskopisi (fNIRS) adı verilen bir beyin görüntüleme tekniğiyle gözlemlendi. Parçayı dinledikten sonra olumlu görüş bildiren ve parçadaki hissi alabildiğini söyleyen katılımcıların beynindeki yürütücü işlev aktivitesinin arttığı saptandı.
GROOVE NEDİR
Müzikte Groove, itici bir ritimde veya "sallanma" duygusunda değişen modelin etkisidir. Cazda, bir grubun ritim bölümünde çalınan müziğin etkileşimi ile yaratılan ısrarla tekrarlanan ritmik birimlerin bir kalitesi olarak hissedilebilir.