Bilim insanlarından koronaya karşı zafer ilan ettirecek buluş. Virüsten tamamen koruyor

Bilim insanlarından koronaya karşı zafer ilan ettirecek buluş.  Virüsten tamamen koruyor

Uluslararası bir bilim ekibi tarafından geliştirilen ve gelincikler üzerinden denenen burun spreyinin, korona virüsü yenmeyi başardığı öğrenildi. Çalışma ekibinin, insan deneylerinden sonra sprey hakkında detaylı bilgilendirmede bulunacağı öğrenildi.

The New York Times, korona virüs ile ilgili müjdeli haberi okuyucularına duyurdu. Times’ın haberine göre, henüz hakem onayından geçmeyen çalışma, hayvanlarla sınırlı tutuldu. Ancak bilim insanları, bu spreyin insanlarda da işe yaradığını gösterirse salgınla mücadelenin yeni aracı, buruna sıkılan günlük bir doz koruyucu sprey olabilir.

"HEYECAN VERİCİ"

Çalışma hakkında açıklamalarda bulunan John Hopkins Üniversitesi’nden immünoloji kürsü başkanı Dr. Arturo Casadevall, “Korona virüse karşı etkili yeni bir şeye sahip olmak heyecan verici. Bunun silahlarımızdan biri olacağını tahmin ediyorum” dedi.

İNSANLAR ÜZERİNDE DE DENENECEK

ABD’deki Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi (CUIMC), Cornell Üniversitesi ve Hollanda’daki Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi’nden (Erasmus MC) araştırmacıların aylardır süren çalışması, insanlar üzerinde yapılacak denemelerle devam etmek için ek bütçeye ihtiyaç duyuyor.

PROTEİN UÇLARINA BİRE BİR OTURUYOR

Araştırmacılara göre yeni sprey, lipopeptit isimli grupta yer alan bir molekül içeriyor. Bu molekül, korona virüsün insan solunum yolu ve akciğer hücrelerine girmek için kullandığı sivri uçlu proteinin çıkıntısına birebir oturacak şekle sahip. Sivri uçlu proteindeki aminoasit zinciri uzantılarından birine yapışan molekül, virüsün tutunmasını engelliyor. 

“FERMUAR KAPATMAYA BENZİYOR”

Çalışmanın yazarları arasında yer alan Matteo Porotto, buldukları spreyin fermuar kapatmak işlevi gördüğünü ve fermuarın iki yakasının birleşmesini engellediğini belirtti.

Bilim insanları gelincikleri grip, SARS gibi solunum yolu hastalıklarını araştırmak için kullanıyor çünkü bu hayvanlar, brun yoluyla insanlar kadar virüs kapabiliyor. Bu nedenle ekip de deneyde gelincikleri kullandı.

Spreyin uygulandığı 6 gelincik, ikişerli gruplara ayrıldı üç kafese yerleştirildi. Bu kafeslerden her birine ilaç içermeyen plasebo spreylerin uygulandığı iki gelincik ve SARS-CoV-2 bulaştırılan birer gelincik daha kondu.

Birlikte geçirdikleri 24 saatin ardından plasebo grubundaki gelincikler hastalık kaparken sprey uygulanan gelinciklerden hiçbiri hastalığa yakalanmadı.

Dr. Moscona, burun ve akciğerlerdeki hücrelere yapışan koruyucu spreyin yaklaşık 24 saat etkinliğini koruduğunu ifade etti: 

Eğer bu insanlarda da işe yararsa hastalığın bulaştığı biriyle aynı yatağa girebilir ya da hastalığın bulaştığı çocuklarla bir arada bulunabilir ve yine de güvende olursunuz.

Korona virüslerdeki diken proteinin söz konusu zincirleri nadiren mutasyona uğruyor. Bilim insanları, burun spreyini virüsün ünlü “Vuhan” ve “İtalya” suşlarının da aralarında yer aldığı 4 farklı çeşidi için ve aynı zamanda SARS ve MERS’e yol açan başka korona virüs türleri için de denedi.

Kaynak: The New York Times- İndependent Türkçe