Bilim insanları yeni bir Covid varyantı daha keşfetti!

Bilim insanları yeni bir Covid varyantı daha keşfetti!

Güney Afrika'da yeni bir koronavirüs tespit edildi. MERS'e benzeyen virüse NeoCov adı verilirken, DSÖ'den konuyla ilgili açıklama geldi.

Dünya coronavirüs salgınının bitmesini beklerken yeni bir coronavirüs varyantı ortaya çıktı.

Ancak Güney Afrika''daki yarasalar arasında yayılan "NeoCov", Covid''e yol açan corona virüsün değil MERS''e yol açan virüsün varyantı. Bilim insanları şimdilik endişelenmeye gerek olmadığı görüşünde. Çinli bilim insanlarına göre ise virüs insanlara bulaşmak için sadece bir mutasyona daha ihtiyaç duyuyor.

Yeni varyanta dair yayınlanan bir makalede, virüsün insanlara bulaşması halinde salgına yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

Ancak laboratuvar testleri, NeoCov''un insan hüclerini enfekte etme kapasitesinin zayıf olduğunu gösteriyor. Yine de Dünya Sağlık Örgütü tedbiri elden bırakmayarak, "Virüsün insanlar için risk oluşturup oluşturmadığı daha fazla araştırma gerektiriyor" açıklamasında bulundu.

DSÖ halihazırda insanları etkileyen virüslerin yüzde 75''inin vahşi hayvanlarda görüldüğünü belirtti. MERS, 2012''de 27 ülkede salgına yol açmış; 858 kişi yaşamını yitirmişti.

NeoCov virüsü endişe yarattı. Tüm dünya, koronavirüsle mücadele ederken Çinli bilim insanlarından gelen açıklamayla yeni bir şok yaşadı. Güney Afrika''da keşfedilen NeoCov virüsünün yüksek bulaş ve ölüm riski taşıdığı belirtildi. Çinli bilim insanlarının yaptığı uyarının ardından ise Dünya Sağlık Örgütü''nden (DSÖ) açıklama geldi. DSÖ, NeoCov virüsüyle ilgili yaptığı son dakika açıklamasında söz konusu virüsün insanlar için tehdit oluşturup oluşturmayacağıyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. İşte tüm dünyayı tedirgin eden NeoCov virüsüyle ilgili tüm detaylar...

Çinli bilim insanlarının yüksek ölüm ve bulaşma hızına dikkat çektikleri NeoCov virüsü, yeni bir virüs değil. MERS-COV virüsüyle bağlantılı olduğu iddia edilen NeoCov özellikle 2012-2015 yılları arasında Orta Doğu’da keşfedilmiş ve küçük çaplı bir salgın yaratmıştı. Yapılan incelemelerde virüsün insanlarda koronavirüse neden olan SARS-CoV-2 ile de benzerlik özellikler taşıdığı ortaya çıktı.

NEOCOV İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ Mİ?
Bilim insanları, NeoCov''nin bir yarasa popülasyonunda keşfedildiğini söyleyerek henüz bu hayvanlar arasında yayıldığı belirtildi. BioRxiv web sitesinde yayınlanan önizlemede, NeoCov ve onun yakın akrabası PDF-2180-CoV''nin insanları enfekte edebileceğinden bahsedildi. Vuhan Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi Biyofizik Enstitüsü''nden bilim insanlarına göre ise, virüsün insan hücrelerine sızabilmesi için sadece bir mutasyon yeterli.

İlgili Haberler