Bilim insanları uzaydan kalp atışı sinyalleri aldığını söyledi.
İndependentTürkçe''den aktarılan bilgilere göre; Saptanan radyo enerjisi patlamasının, kalp atışına benzetilen bir düzende yanıp söndüğü düşünülüyor.
Bilim insanları bunun hızlı bir radyo patlaması veya uzayın derinliklerinden gelen ve araştırmacıların hâlâ anlamadığı, gizemli ve güçlü enerji patlamaları olduğunu ifade etti. Fakat bu patlamalarda tuhaf bir şey ortaya çıktı Normalde milisaniyeler süren FRB''lere (hızlı radyo patlaması) kıyasla 3 saniyeye kadar devam eden bu patlamalar, diğerlerine göre çok yavaş tespiti yapıldı.
Sinyal, evrende nadiren bulunan bir tür "periyodik" örüntüde yanıp sönmeye devam ediyor. Enerji patlamaları her 0,2 saniyede bir tekrarlanıyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Kavli Astrofizik ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü''ndeki doktora sonrası araştırmacısı konu hakkında Daniele Michilli şu açıklamaları yaptı:
Evrende kesin surette periyodik sinyaller yayan çok fazla şey yok.
Kendi galaksimizde bildiğimiz örnekler, bir deniz fenerine benzer şekilde dönerek ışınlı salımlar üreten radyo pulsarları ve magnetarlardır.
Ve bu yeni sinyalin normalden çok güçlü bir magnetar veya pulsar olabileceğini düşünüyoruz.
Kaynağı Dünya''dan birkaç milyar ışık yılı uzaktaki bir galakside yatan sinyallerin kesin kaynağının ne olabileceği gizemini koruyor. Gökbilimciler sinyalin bir radyo pulsarından veya bir magnetardan yayılabileceğini düşünüyor.
Bunların her ikisi de son derece yoğun, hızla dönen, dev yıldızların çökmüş çekirdekleri olan nötron yıldızlarıdır.
Ekip, bu kaynaktan daha sonra astrofizik saati olarak kullanılabilecek daha fazla periyodik sinyal tespit etmeyi umuyor.
Örneğin, patlamaların sıklığı ve kaynak Dünya''dan uzaklaştıkça nasıl değiştikleri, evrenin genişleme hızını ölçmek için kullanılabilir.
Aralık 2019''da Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi (Chime), gelen verileri tarayan Michilli''nin dikkatini hemen çeken muhtemel bir FRB sinyali yakalamıştı.
Michilli durumu şöyle açıkladı:
Alışılmadık bir şeydi.
Yaklaşık 3 saniye süren sinyaller sadece çok uzun değildi, aynı zamanda bir saniye içinde eşit aralıklarla (tak, tak, tak) kalp atışı gibi yayılan, olağanüstü derecede düzenli periyodik zirveler vardı.
Bu, sinyalin kendisinin periyodik olduğu ilk örnek.
Nature dergisinde raporlanan keşif, MIT araştırmacıları da dahil Chime/FRB Collaboration üyeleri tarafından yazılan "Sub-second periodicity in a fast radio burst" (Hızlı radyo patlamasında saniye altı periyodiklik) başlıklı bir makalede yayımlandı.